Бъчварова обяви: Хората само си мислят, че има корупция

„Факт е, че хората си мислят, че има корупция“, с тези думи началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, коментира пред БНТ мястото на България в класацията на „Трансперънси интернешънъл“. Вчера беше съобщено, че на база „усещането за корупция“, страната ни се намира на 77-мо място от 180 държави.

„Държа да отбележа, че тази класация е на база субективно усещане, а не на база обективни факти. Колкото повече се дискутира темата, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция“, каза Бъчварова.

Според нея е трудно да се твърди какво е състоянието в момента, но управляващите не спират да работят срещу корупцията. „ГЕРБ предложи закон, създаде нова структура, която да се бори с корупцията“, посочи Бъчварова. Тя подчерта, че свършеното до тук е показало, че ГЕРБ има политическа воля да се бори срещу корупцията, намерила е решение, а вече има и работещ инструмент.

Бъчварова отказа да даде оценка за работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КНКОНПИ), като обяви, че е нужно да и се даде още малко време. „За първи път се прави такова нещо в държавата, но нека да изчакаме резултатите – евентуални присъди“, уточни шефът на кабинета на премиера.

На въпрос за позициите на ГЕРБ и БСП преди евроизборите, Бъчварова посочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила, след 10 години управление, което до момента не се е случвало. „Има нещо в поведението на ГЕРБ, което кара хората да му вярват и те са повече, от тези които вярват на БСП“, допълни тя.

Според началника на кабинета на Борисов основания за предсрочни избори няма, тъй като управляващите успяват да намерят подкрепа за предложенията си в парламента. Бъчварова подчерта, че за това се разчита не само на коалиционните партньори, но и на другите партии.

Вече имало случаи на подкрепа на предложения по същество, а не автоматично, като ГЕРБ щели да продължават да търсят мнозинства за предлаганите си разумни решения. Няма планове за промени в кабинета, каза още Румяна Бъчварова, в отговор на въпрос.

Коментирайки разпространените записи от Елена Йончева, които обвиняват министъра на културата Боил Банов в злоупотреба със служебно положение, Бъчварова каза, че от БСП са стигнали до крайности, които „отговорните политици не могат да си позволят“.

Тя обвини лидера на БСП Корнелия Нинова, че предварително е създала напрежение и негативизъм към правителството, като предварително е обявила, че ще се извадят доказателства за корупция в Министерски съвет. „В крайна сметка става въпрос за един министър, а не за колективния орган“, посочи началникът на кабинета на Борисов.

Румяна Бъчварова заяви, че съжалявала Йончева, която за два дни се е превърнала от знаме на БСП в човек, който разпространява недоказани доноси. Попитана дали Борисов ще освободи Банов, тя уточни, че премиерът е решил да изчака данните от започната от прокуратурата проверка, преди да реши.

Източник: Дневник


image0 (9K)