Бюджетната комисия одобри повишението на пенсиите

Бюджетната комисия одобри повишението на пенсиите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лева, а максималната – 1500 лв. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси с приемането на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Първоначалната идея на служебния кабинет бе за увеличение на минималната пенсия до 340 лв., но по предложение на „Има такъв народ“ прагът ще бъде 370 лв. 170 лв. ще бъде социалната пенсия за старост, което е увеличение с 14,3%.

Очаква се с промяната пенсиите да се увеличат средно с 12,5 на сто за абсолютно всички пенсионери в страната.
С предложените промени се гарантира, че всички около 2,8 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

В момента минималната пенсия е 300 лв, а максималната – 1440 лв. Размерът на социалната пенсия за старост е 148,71 лв. 

Още по темата

От ИТН обосноваха предложението си с това, че с коефициент от 1,35 ще се оценяват само действителните години осигурителен стаж, а не общият брой години. Правилото е валидно в случаите, в които в общия стаж има години на т.нар. превърнат стаж – стаж, който в зависимост от категорията труд, е бил увеличен.

От ИТН предлагат разликите до годините общ стаж след превръщането им да се оценяват със сегашния коефициент 1,2. Синдикатите от КНСБ отдавна настояват за подобна промяна, защото хората с превърнат осигурителен стаж няма да бъдат ощетени при новите пенсионни промени, тъй като общият им стаж вече е бил оценен при първоначалното отпускане на пенсията и при промяна на тежестта на стажа от коефициент 1,1 на 1,2.

Добавката от 50 лв. отпада. От ГЕРБ-СДС предложиха добавката дори да бъде не 50 лв., а 100 лева и да отпадне таванът на пенсиите. Предложението бе отхвърлено, а служебният финансов министър, който също бе в залата, го определи като „популистко“, защото тази добавка би била в сила само за тази година. В отговор Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че за 2022 г. ще има редовно правителство, което да вземе съответното решение.

От партията на Бойко Борисов напуснаха залата с мотива, че не може за 1 ден да се запознаят с всички редакции по актуализацията. На заседанието остана само Деница Сачева да защити тяхното предложение за 100 лв.

От БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) предложиха помощта за отглеждане на дете за втората година от майчинството да бъде вдигната до 650 лв., колкото е и минималната работна заплата, но искането бе отхвърлено. В момента майките получват по 350 лв. на месец през втората година от майчинството си. 

Председателят на бюджетната комисия посочи, че когато бъде формирано редовно правителство, то със сигурност би могло да направи повече за майките с деца.

Вчера социалният министър Гълъб Донев също коментира, че може да се мисли за обвързване на обезщетението с линията на бедност, която се определя всяка година с постановление на Министерския съвет, но не е добре обезщетението да се обвързва с минималната заплата, тъй като голяма част от майките са се осигурявали на минималното възнаграждение и ще се получи ситуация, че през втората година ще получават повече от първите 410 дни. По думите му така не се стимулира и по-ранното връщане на жените на работа. Според него промените за майчинството, ако има такива, трябва да бъдат правени с бюджета за следващата година.

В края на дебата финансовият министър благодари на депутатите, че са били експедитивни и са постъпили отговорно и не са се поддали на популизъм.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)