Бюджет 2021 ще важи до края на март

сряда, 12 януари 2022, 13:00 ч.

Депутатите удължиха действието на миналогодишния държавен бюджет до края на март. Законопроектът беше приет на първо четене с подкрепата на ИТН, ДБ, ПП, БСП, от ГЕРБ и ДПС натиснаха бутоните “въздържал се”, а от “Възраждане” гласуваха против. Промени и предложения между двете четения обаче се очакват от почти всички партии.

Дискусия в зала предизвика точката, свързана с коефициента за формиране на възнагражденията на личните асистенти на хора с увреждания.

Ще предложим между първо и второ четене параграф 3 да отпадне, заяви шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Така на практика ще се даде възможност коефициентът за формиране на възнагражденията на личните асистенти на хора с увреждания да стане 1.4.

Законът ще влезе в сила с коефициент 1.4 от 1.1.2022 г., майките на деца с увреждания да бъдат спокойни, увери Каримански.

ГЕРБ също ще предложи този параграф да отпадне, обърна внимание бившата социална министърка Деница Сачева.

 Кирил Ананиев обърна внимание и на начина на приемане на годишния бюджет и удължаването на действието на предишния, който той определи като безпрецедентен.

През 1993-та и 1997-ма година бюджетът също е бил приет след началото на годината, контрира го шефът на бюджетната комисия Каримански. “Казвам го като фактология. През 1997 г. бюджетът е приет чак лятото”, каза още той, посочвайки, че Ананиев също е бил част от финансовото министерство през този период.

Неудобно ми е да направя ретроспекция на двете години, които вие дадохте като пример. Вие добре знаете тогава пред каква ситуация беше изправена държавата. Сега някой може да каже, че ситуацията също е особена. Тя е особена, но по друга причина. Два парламента не успяха да излъчат правителство, това е причината. Тя не може да се сравнява с факторите тогава, които повлияха бюджетът да се гласува по-късно, отговори бившият финансов министър от ГЕРБ.

За да може този законопроект да има по-приемлив вид, ДПС ще направи своите предложения между двете четения, посочи Хасан Адемов.

Сложна е ситуацията с общините, те са притеснени как ще посрещнат по-високите цени на ток и газ, отваря се дефицит в бюджетите им – тук се включва финансирането на училища, болници и т.н., посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ. Изненадана съм защо се наложи това закъснение на държавния бюджет, при положение че голяма част от министрите бяха и в служебните правителства, имаха време да изготвят своите анализи. Те влезнаха със заявката за бързи анализи, сега се оказа, че не са направени или са пък са половинчати, каза още тя. За фалити на общински болници предупреди и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ

Припомняме, че проектът на Бюджет 2022 се очаква да бъде внесен в парламента до края на този месец и приет – до края на февруари. Заради краткото време, с което разполага финансовото министерство, в проекта ще бъдат отразени основните политики, заложени в коалиционното споразумение, а в средата на годината, бюджетът ще бъде актуализиран.

С приетия сега законопроект се удължават разпоредби от държавния бюджет, бюджета на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Така на практика размерът на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход, на обезщетенията за безработица и други се запазват до март.

Източник: http://www.bnews.bg/


image0 (9K)