„Бях сигурен, че ще ме арестуват“. България отказа бежански статут на човек на Саакашвили

Полковник Йосиф Топуридзе в сградата на Съдебната палата в София, заедно с вещите си, подготвени за евентуален арест. 17 март 2021 г.

Йосиф Топуридзе, който потърси закрила в България от преследване в Грузия, не получи статут на бежанец и може да бъде екстрадиран в страната си. Това стана ясно след решение на Върховния административен съд (ВАС), който разгледа на последна инстанция искането на грузинеца.

Случаят на Топуридзе придоби известност с необичайния му тридневен арест, извършен, по думите му, в сградата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през януари. Към времето на задържането му той все още е очаквал съдебно решение за статута си в България.

От ДАБ не потвърдиха и не отхвърлиха твърдението за арест на тяхна територия, но съобщиха, че не им е известно човек, кандидатствал за статут, да е бил задържан в тяхна сграда.

В сряда стана ясно, че ВАС е потвърдил решението на по-долната инстанция, с което се отказва бежански статут на Топуридзе. Часове по-късно започна друга съдебна процедура – тази, която се отнася до искането на Грузия за екстрадиране.

Полковник Йосиф Топуридзе е бивш зам.-директор на тайните служби на Грузия от времето на президента Михаил Саакашвили. Той напуска Грузия през 2012 г. заедно с десетки свои колеги, които се опасяват от политическо преследване след като на власт идва милиардерът Бидзина Иванишвили с неговата партия „Грузинска мечта“.

В следващите месеци Грузия осъжда задочно или вкарва в затвора ефективно десетки министри и висши държавни служители от екипа на Саакашвили, твърди бившият държавен глава на страната в писмо до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Той казва, че най-малко 7 страни от ЕС са отказали да екстрадират други хора от екипа му, които са в положението на Топуридзе, или са им предоставили убежище.

Политическият характер на едно от наказателните дела в Грузия срещу хора от времето на Саакашвили, е посочен в решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Бившият президент на страната също се намира в чужбина. С писмото си до българските власти той подкрепя искането на Топуридзе за политическо убежище, което е депозирано в администрацията на президента Радев.

Преди седмица Свободна Европа отправи въпроси до президентската институция за процедурния етап, на който се намира искането, но отговор още не е получен.

Полковник Топуридзе твърди, че след близо 8 години укриване в Турция той е преминал нелегално границата и е влязъл в България, където е потърсил закрила в ДАБ. Агенцията му отказва статут през декември 2019 г. Това решение е вече потвърдено и от двете възможни съдебни инстанции.

През тази седмица България е получила документите от Грузия по искането за екстрадиране на Топуридзе и на това основание Софийската градска прокуратура (СГП) е издала постановление за ареста му.

„Научих за това постановление във вторник от адвоката ми“, каза Топуридзе за Свободна Европа. „Събрах си нещата за предстоящия арест и с тях отидох в съда, за да получа грузинските документи. Бях сигурен, че ще ме арестуват“, казва още той.

В сряда вечерта Софийският градски съд (СГС) не се съгласи с прокурора и остави Топуридзе на свобода срещу гаранция от 1500 лева. Ако прокуратурата не обжалва, искането за самата екстрадиция ще трябва да се внесе до 7 дни и делото да започне по същество.

„Документите, свързани с искането за екстрадицията ми, наброяват няколкостотин страници, още не съм ги прочел“, каза Топуридзе.

Грузия го издирва за престъпление, което той е извършил през 2005 г. – удряне и обида на полицай. Обвинението е повдигнато от новите власти в страната през 2012 г. и се квалифицира като превишаване на служебните правомощия. Присъдата е влязла в сила през 2016 г. Тя е 3 години и 9 месеца затвор.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)