Важно за всеки работещ! Какво се случва с невзетата отпуска?

Европейският съд в Люксембург смята, че невзетата годишна отпуска се заплаща при изтичането на договора, независимо дали работникът не е искал да я ползва или не е имал възможност да го направи.

[ad id=“225664″]

Магистратите били сезирани за разяснение от германски съд, след като няколко граждани се обърнали в търсене на правосъдие.

По единият от казусите студент, който бил на задължителен стаж преди дипломирането си като юрист решил да не взема отпуска за 5-те месеца от него, но работодателят отказал в края на срока да му плати невзетите дни. При друг случай служител в частна научна лаборатория бил информиран, че договорът му няма да бъде продължен и подканен да ползва платения си отпуск.

[ad id=“236993″]

Той отказал и преди да си тръгне, предявил искане за изплащане на компенсация за 51 дни годишен отпуск, полагаеми му се за 2 години работа. Това му било отказано и човекът се обърнал към съда да търси правата си. Според европейските магистрати отпуската е гарантирана на европейските граждани с нарочна директива, която задължава работодателя да изплати при раздяла невзетите дни. Затова магистратите са категорични, че ако работник, който поради независещи от него причини не е бил в състояние да упражни правото си на платен годишен отпуск преди прекратяването на трудовото правоотношение, има право на финансово обезщетение. Това му право се гарантира по друга евродиректива.

[ad id=“236999″]

Работникът не губи правото си на компенсация дори, когато не е подал молба за изплащане на невзетите дни ваканция.

Единствената възможност изработеното време да не се плати, е ако работодателят докаже, че е положил дължимата грижа и въпреки предприетите от него мерки работникът, съзнателно и като е бил наясно с действията си, е отказал да упражни правото си на платен годишен отпуск, макар да е имал тази възможност.

Магистратите смятат, че работодателят трябва така да организира дейността, че да осигури време за почивка на своите служители. Освен това той е задължен да ги информира при какви условия те биха загубили невзетите дни  или компенсацията за тяхното неползване.

[ad id=“237001″]

Тълкуванието на Европейския съд е задължително за съдилищата във всички европейски членки, които гледат дела по въпроса.


image0 (9K)