Ваксинирането по време на Великденския пост – при какви условия

Хората, които са решили да съблюдават Великденския пост, могат да се ваксинират срещу COVID-19 при условие, че се придържат към балансиран хранителен режим и получат достатъчно количества белтъчини, витамини и минерални вещества, предаде ТАСС.

Агенцията цитира препоръките на руски лекари-диетолози. Великият пост е най-продължителният в православния църковен календар. Той започва в понеделник, 15 март и завършва с главния християнски празник – Великден.

„Съществува строг и не толкова строг пост. При втория случай хората, които се придържат към него, поддържат балансиран хранителен режим с постъпване на основни хранителни вещества в организма им. В това число и на белтъчини, но не от животински, а от растителен произход. В такъв случай, ако човек не страда от сериозни заболявания, ваксинацията е напълно възможна“, отбелязва руският диетолог Екатерина Бурляева.

При спазване на строгия пост обаче, при изразен дефицит на някои хранителни вещества, независимо от ваксинацията, трябва да се потърси лекарски съвет.

Но имунизацията би трябвало да е приоритетна. „Постът не се отнася само до храната. Той ограничава мислите и действията и само едно от проявленията на поста се изразява с ограничаването на храната. Но преди всичко той е прочистване на нашите мисли“, отбелязва Бурляева.

На същото мнение е и лекарят-диетолог Елена Чедия, която изтъква, че по време на пост се нарушава белтъчният обмен заради изключването на продуктите от животински произход. „По време на имунизациите се наблюдава много голямо натоварване на белтъчния обмен. Организмът трябва да изработи антитела, а те са на основата на белтъчините. Те трябва да са в достатъчно количество, за да образуват антитела“, поясни специалистката.

Диетолозите препоръчват на хората, изкарали коронавирусната инфекция в средна и тежка форма, да се откажат тази година от Великите пости. „Инфекцията далеч не приключва при самото оздравяване. Често се срещат усложнения, които засягат и стомашно-чревния тракт“, поясни Бурляева. При хората с изострено язвено заболяване на стомаха категорично не им се препоръчва изключването на белтъчините в хранителния им режим.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)