Ваня Григорова: Парламентът трябва да подкрепи бизнеса

 Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори – за нас няма значение, за нас има значение българските граждани да покриват жизнените си нужди, а в момента, опасявам се, такава перспектива не се вижда.

Още по темата

24 юни 2022 09:31

22

23 юни 2022 18:38

30

Това коментира за БТА икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Ефективното управление не е да чакаш кой ще изкрещи, за да му подхвърлиш нещо, така изпускаш голяма част от хората, които имат нужда от подкрепа, заяви Ваня Григорова.

По отношение на подкрепата за пенсионерите Ваня Григорова каза, че темата за пенсиите беше поставена като основа в коалиционното споразумение и отбеляза, че трябва да се отчете и ролята на БСП,  тъй като партията много твърдо настоя да се увеличат пенсиите. Настояваше и за увеличаване на минималната заплата, но това не се случи, посочи Ваня Григорова.

 Според нея министърът на финансите Асен Василев е предпочел да изпълни обещанията към пенсионерите, но не и собствените си намерения към българския работник. По време на предходните дебати за приемане на бюджет 2022 той каза, че според него интензивно трябва да се увеличават заплатите,  а сега твърди, че едно увеличение на година е достатъчно и е недопустимо да има второ, посочи Ваня Григорова.

По думите ѝ това, което може да направи настоящият парламент, е да приеме в рамките на бюджетната процедура подпомагането на бизнеса за високите цени на електроенергията, което не беше прието на бюджетна комисия. „ Защо синдикалист настоява за това – нямаме никакво съмнение, че ако не се приеме подпомагането за бизнеса, високата цена на тока ще се отрази в цените на стоките и услугите, които се произвеждат, инфлацията ще нарасне още повече, ще бъде много по-висока от тази сега“, посочи Ваня Григорова.

 Тя прогнозира, че ще има фирми, които ще се наложи да затворят, а вероятно стотици хиляди работници ще бъдат засегнати и ще останат без работа. По думите ѝ най-уязвими са микрофирмите, при тях тежестта на сметката за тока е най-осезаема. Ще бъдат застрашени и енергоинтензивните сектори – не защото там се работи неефективно, а защото характерът на дейността е такъв, че има необходимост от сериозни количества ток и газ, посочи Ваня Григорова и допълни, че само експортните фирми вероятно няма да бъдат засегнати.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)