Василев: Няма забрана за износ на зърно, ние имаме, навън е критично

Няма забрана за износ на зърно, текат детайлни проверки. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

9 мар 2022 14:51

37

9 мар 2022 13:37

42

Вицепремиерът коментира сигнали на фирми, че на Дунав мост не им се дава да излязат от страната. „Забрана няма. Текат детайлни проверки върху целия износ така, че да сме сигурни, че всички процедури и изисквания са спазени. В България имаме достатъчно зърно, но на международните пазари ситуацията е абсолютно критична. Трябва да сме сигурни, че всичко е спазено, преди този износ да напусне страната и преди зърното да напусне страната“, заяви Василев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира помощта от 40 лв. за настаняване на украинските бежанци. „Конкретната програма се администрира от Министерство на туризма. Те са разработили конкретните детайли“, каза още Василев. Той обърна внимание, че първоначалните разчети са за 30 хил. лв.

„Програмата е разписана на база фактически направени разходи. В момента като попитаме туризма, външните работи, те не могат да ни кажат колко хора ще влязат, ще подадат документи за временна закрила и съответно ще могат да се възползват от тази помощ“, допълни още министърът.

Василев коментира и темата на заседанието на Комисията по въпросите на ЕС и утрешното му изслушване в Народното събрание за Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обяви, че на 15 март очакваме последните корекции на техническо ниво по Плана за възстановяване, след което ЕК си има процедура, която отнема от две до три седмици максимум за формалното вписване.

„В момента, в който имаме уточнено техническо ниво, започваме предварително изпълнение на проектите“, заяви още Асен Василев. Според него лятото се чакат първите пари по Плана за възстановяване.

Вицепремиерът отговори и на въпроси, свързани с инфлацията и коментира изказването на Делян Добрев, че заплата от 1000 лв. се усеща като 350 лв. „Бих казал да четат НСИ. Там се смята инфлацията, не се смята в Министерство на финансите. Статистиката не е сменяна от времето на г-н Борисов. Същите хора, смятат по същия начин“, допълни още министърът.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)