Васил Божков учреди партията си онлайн

Партията, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков “Гражданска платформа Българско лято”, беше учредена онлайн. Това посочват представители на организацията в съобщение до медиите.

За председател на формацията е избран 36-годишният Борил Соколов, който до 2017 г. изпълнява ролята на маркетингов директор на “Еврофутбол”.

Събитието, в което са взели участие 900 души, не беше предварително обявено и се е провело онлайн заради противоепидемичните мерки. Присъствието на всеки от участниците ще бъде потвърдено с нотариална заверка на гласуваните решения.

Освен името на председателя на формацията не са посочени други членове и активисти.

“Идва времето за справедливост. Справедливост за всички. Без компромиси. Съд и затвор за виновниците за третата национална катастрофа. Страхът и отчаянието са основните им оръжия. Народът ни обаче е силен и вече е буден. Ние сме силата”, е заявил Божков от Дубай.

Самият Соколов определя формирането на партията като последен шанс за България.

По време на учредителното събрание е приет и партиен устав, а също са избрани и три партийни съвета.

Предстои регистрацията на партията в съда, за което са необходими предоставяне на учредителна декларация, устав, списък с най-малко 2500 членове и други. Решението трябва да бъде взето от Софийския градски съд.

Божков замина за Дубай през февруари миналата година, преди да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. До момента те са 18, сред които и такива за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за убийства и изнасилвания.

На няколко пъти в последните месеци представители на съдебната и изпълнителната власт намекваха, че той отчасти стои зад протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които започнаха през изминалото лято.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)