Васил Велев: Токът поскъпва умишлено

Работодатели поискаха оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Нетърпима е ситуацията и ако в кратки срокове не получим оставки – ще има протести. Ситуацията е напълно ненормална. Не става дума за обикновена глупост и некадърност, а за зловредно управление. Не разчитаме на КЗК и Прокуратурата. Там сме се оплаквали през годините. Трябва ДАНС и МВР да се намесят“, категоричен беше председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

10 авг 2021 16:20

28

Той е убеден, че цената на тока се манипулира.

„Всичко сякаш се прави умишлено, за да се вдига цената и да се облагодетелстват определени лица. Тук службите трябва да се намесят, защото касае националната сигурност. Това е саботаж, не е случайно. ДАНС и МВР трябва да се намесят“, категоричен е Велев.

От началото на август токът в България е най-скъп в ЕС. Изчисленията показват, че е със 73% по-скъп от Германия. Председателят на АИКБ посочи като основен проблем липсата на регулация от страна на държавата.

„Българският енергиен холдинг е монополист на борсата, но цента не се регулира за свободния пазар, за разлика от ВиК дружествата. Нямаме достатъчно добра свързаност, така че този монопол да не може да влияе на цената“, заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

Сред исканите оставки е и тази на министъра на енергетиката Андрей Живков.

„Ръководството на БЕХ не е сменено, нито на ТЕЦ 2. Андрей Живков очевидно не се справя. Имаше плах опит да смени ръководството на БЕХ, но не успя. Нашата държавна енергетика е затънала до гуша в кал“, мотивира се Васил Велев.

Той беше категоричен, че ако няма организирани протести, хората сами ще излязат пред БЕХ с работните си облекла и инструменти, защото ситуацията излиза извън контрол.

„Редица предприятия спряха работа, като няма метали, няма и машиностроене. Хората не работят. Те не биха могли да работят, без да трупат огромни загуби. Тези, които могат да прехвърлят високата цена на тока върху крайния продукт, ще повишат цените и ще генерират инфлация“, прогнозира Велев.

Според него спешно трябва да бъде завършен Планът за възстановяване и развитие, за да получи България възможно най-скоро средствата от ЕС.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)