Васил Маринов шести на световното по щанги в Ташкент

 

 

Васил Маринов се класира на шесто място в двубоя на кат. 102 кг на продължаващото в Ташкент световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени, научи ЗАРАТА. Българският щангист направи само един успешен опит в изхвърлянето на 168 кг, след това не вдигна 172 кг и 173 кг, което го нареди осми преди почивката. Това наложи тактика „ва банк“ в изтласкването и след първия „осигурителен“ опит на 205 кг Маринов добави още 6 кг на щангата, после още 7, но болки в кръста му попречиха да завърши нормално състезанието. Така, с два успешни опита и двубой 373 кг Васил се нареди на шесто място в крайното касиране. Шампион с 397 кг е иранецът Расул Мотамеди, изпреварил с 1 кг южнокорееца Юнсьон Жин.

 

Досега на световното в Узбекистан България спечели един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни са общо пет. 17-годишният Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев отвоюва злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг. После Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг, а травма спря от участие европейската шампионка Надежда Мей-Нгуен при най-леките дами.

 

Утре на подиума в Ташкент излиза последният български представител на световното. В кат. 109 кг от 13 ч. българско време ще вдига европейският и младежки олимпийски вицешампион, класиралият се пети на олимпиадата в Токио Христо Христов.

 

Карлос Насар, Васил Маринов и Христо Христов, заедно с треньорите се завръщат от Узбекистан в България в петък, 17 декември с полет през Истанбул, очакван на Аерогара София в 9.20 сутринта.


image0 (9K)