Васко Кръпката: Оцелял съм при Цола Драгойчева, ще преживея и Слави Трифонов. Днес избираме свободния свят или СССР

Васко Кръпката, чалга, Слави Трифонов, Цола Драгойчева, СССР, ченгета, ДС, емигрантите отмъщават, блус, рокендрол, избори, парламент

С гласуване българи в чужбина отмъщават на държавата си, за да оправдаят живота на заем, който са избрали

България крета лека-полека в добра посока, която не трябва да изпускаме, казва пред Faktor.bg известният рокаджия

Интервю на Васко Василев

– Васко, защо чалгата проби в парламента, изненада ли те второто място на „Има такъв народ“?

– Моята прогноза от край време се сбъдна. Както винаги, съм позитивен и се радвам, че няма да гледам неприятни физиономии. Но следващите, които идват, са още по-неприятни, с малки изключения. Чалгата отдавна е влязла в политиката – още когато дойде „Тенор“ Сакскобургготски и Бойко Борисов покани някаква сръбска кифла в Министерския съвет. Аз се радвах на едни хубави времена, когато президент беше Петър Стоянов, посрещна „Лед Цепелин“ на аерогарата и свиреше „Бийтълс“ с китарата. Днес сме свидетели на успеха и на кулминацията на гуруто в чалгата, която я направи институция. Сега е негов ред да управлява политически, защото духовно свърши каквото можа. Той е победител в отричането на ценности и в чалгаризирането на поколения, като започнем от „питат ли ме де е зората, шат на патката главата“ и се стигне до „Няма такава държава“. Тези хора около Слави Трифонов свършиха черната работа на ченгетата и на злите сили в нашия живот. Сега е време да отидат в политиката, където ще умрат завинаги, защото на гласоподавателите им не им дреме изобщо от предизборни програми и как ще управляват. Те искат да отмъщават, че животът им е съсипан, че имат лични проблеми и не могат да си намерят място в живота. Те разчитат на поредния гуру, който ще бъде забравен, както се случи с Жорж Ганчев, „Тенор“ Сакскобургготски и Николай Бареков. Чалгата умря – сбогом, чалга! Нека Слави Трифонов да отива в политиката и да си троши главата. Аз съм безкрайно щастлив, че съм от опозицията на рокендрола.

– Защо обаче толкова много хора конкретно решиха да протестират чрез партията на Слави Трифонов, имаше още куп формации, чрез които можеха да потърсят различен вот и да изкажат недоволството си от досегашния кабинет?

– Слави е глезеното дете на медиите. Когато потръгнаха нещата в началото на демокрацията в хубава посока, ченгетата пуснаха бухалките в гаражите и малките магазинчета. Слави Трифонов беше „бухалката на музиката“. Беше пуснат в най-гледаното време в телевизията. Той е кукла на конци, щедро спонсорирана от една газова компания. Един от най-четените вестници, наложен също чрез бухалки от шеф, който е ченге, му даваше цяла страница. Слави Трифонов беше награждаван с „Мъж на годината“, изобщо, този човек беше подготвян с години. Всички тези зли сили бяха пуснати, за да спират нормалното ни развитие към проевропейска страна. Тяхната задача беше да ни се подиграват. Аз познавам много хора в чужбина, които мразят България, защото тук „нищо не става“ и са гласували за Слави Трифонов. В същото време, в другите страни не тече злато по улиците, те не могат да намерят себе си и трябва да се бачка яко. Те са абсолютни неудачници, които обвиняват държавата си. Разбира се, че тя е допуснала много грешки и винаги ще съм критичен, но никога няма да кажа, че страната ми е виновна за всичките ми проблеми. Самият Трифонов привлича подобни избиратели със своите послания толкова години и пълни стадиони с почитатели на „музиката“ си. Докато бухалките вилнееха в магазините, този човек се вихреше в праймтайма, за сметка на прекрасното и весело шоу на Тодор Колев, светла му памет. Неговото предаване беше махнато, за да гледаме Слави Трифонов. „Прекрасно“, ченгетата си свършиха работата за шестица. Браво, да ходят в парламента, там им е мястото.

– Какъв е профилът на българите в чужбина, които категорично избраха Трифонов с голяма преднина?

– Историята е жалка. Целият свят е пощръклял и се крепи на едно работещо малцинство с креативни идеи. Този проблем не е само в България. Аз съм оцелял при Цола Драгойчева, че няма да преживея Слави Трифонов… Една част от българите не искат да чуят нищо хубаво за България и са настроени зле. Това поставя под съмнение тяхната авантюра да се махнат. Те не обичат, ако нещо хубаво се случва в страната ни, а в същото време в Испания е по-трудно, например. Освен това, те са си ипотекирали живота, всичко. Техният живот е на заем. Днес са за Слави, но утре ще гласуват за следващия „месия“ и винаги ще ги има. Важно е да се държим за рокендрола, за да сме вечно млади и будни.

– На много места по света виждаме как държавите си избират за лидери комици. Това ли е тенденцията, с която трябва да свикваме?

– Слави Трифонов не може да ме дразни. Смятам, че той е по-опасен от телевизията със своите послания, отколкото в парламента. Не смятам, че като политик ще е по-застрашаващ, отколкото това, което свърши през последните 20 години в медиите. Освен това, като политик той няма да изкара толкова дълго, колкото като телевизионен „ментор“. Всички в неговата клика са злодеи, служебни музиканти, които изпълняват заповеди. Този свят е коренно различен от моя. Това може да е политическа победа, но не и духовна. Аз съм преживял много неща. Мъчно ми е, че България крета лека-полека в добра посока, която не трябва да изпускаме, защото имаме два избора – свободния свят, или Съветския съюз. Моето политическо предвиждане е, че на есен ще има яки протести. Най-големите проблеми за мен са пандемията, фалиралите бизнеси и спрялата култура. Моля се това нещо да отмине. Знам, че хората ще олевеят и ще има още по-голямо очакване към политиците заради това, че нямат работа и обедняват. Народните представители и следващите на власт трябва да внимават в картинката.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)