Васко Начев: Цените на петрола и газа няма да се успокоят преди 2024 г.

Краткосрочни очаквания, че високите цени на енергоносителите ще спаднат, съдържат голяма доза наивност. Цените на петрола и газа не могат да растат до безкрайност, защото пазарът не може да поеме свръхцени и винаги нещата се връщат обратно. Но преди 2024 година не можем да очакваме нормализиране на нещата. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му заради високите енергийни цени предстои тежка зима. „Да не кажа, че няма да бъде една, а поне до края на 2024 година. Не мисля, че пазарът ще добие някакъв хармоничен вид и ще е прогноризуем. Ще има много флуктуации и спадове, но и винаги ще се намери формален повод нещата да отидат в обратна посока нагоре“, коментира Начев.

Той посочи, че се водят разговори за дългосрочен договор с прилични количества за доставка на втечнен природен газ от САЩ в България с референтна цена „Хенри хъб“.

„Трябва да кажем, че това е най-ликвидната борса в света и да можем да сключим подобен договор е привилегия. За да има ефект от това обаче, трябва да имаме договор за минимум десет години. Само тогава можем да получим газ именно на референтна цена на „Хенри хъб“, посочи събеседникът.

Още по темата

Относно конкретното изпълнение на договореното гостът каза, че „няма неизпълними неща и е въпрос на политическа воля и технологичен подход“.

Експертът коментира и плана RePowerEU на Европейската комисия (ЕК), чиято цел е увеличаване на енергийната независимост до 2027 година. Според Начев е много важно в какви направления ще бъдат инвестирани планираните 300 млрд. евро, насочени към подсигуряване на европейската енергийна независимост.

„Сумата звучи доста сериозно и е добре да се изберат най-подходящите проекти, в които да се направят инвестициите“, заяви събеседникът. 

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)