Вашингтон едностранно върна санкциите срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

САЩ едностранно възстановиха санкциите срещу Иран, които бяха наложени от ООН, съобщиха информационните агенции. Решението е взето въпреки съпротивата на най-близките съюзници на Вашингтон в Европа.

САЩ са готови да наложат мерки срещу страните, които не изпълнят своя ангажимент в налагането на санкции на Иран, каза в изявление в събота вечер държавният секретар Майк Помпео.

Новината идва близо месец след като САЩ не успяха да наложат удължаването на санкциите срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН. Те предвиждаха икономически и финансови мерки срещу Техеран, които в момента прогресивно се смекчават и е предвидено да отпаднат на 18 октомври. Санкциите и графикът за отпадането им са част от споразумението с Иран за ядреното оръжие. Според него Техеран се ангажира да предоставя достъп до ядрения си арсенал, да го намали и да пренасочи използването му.

В близките дни САЩ ще обявят и допълнителни мерки спрямо Иран, които да гарантират спазването на санкциите на ООН и да търсят отговорност от тези, които ги нарушават, каза в събота Помпео.

В неделя Иран определи решението на Вашингтон като безразсъдно, а управлението на Белия дом като режим. Призоваваме международната общност да бъде единна срещу тези безразсъдни стъпки на режима в Белия дом, каза говорител на иранското външно министерство.

Русия, която има право на вето при гласуванията в Съвета за сигурност на ООН, осъди решението на САЩ в изявление на външното министерство в неделя. От Москва определиха стъпката на Вашингтон като нелегитимна инициатива.

Администрацията на Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението с Иран през 2018 г. и наложи на страната собствени санкции. Съюзниците на Вашингтон продължиха да се придържат към клаузите от споразумението.

В събота Великобритания, Франция и Германия се обърнаха с писмо до Съвета за сигурност на ООН, за да декларират, че облекчаването на санкциите срещу Иран трябва да продължи, както е планирано.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)