Вашингтон подготвя отговор на руската хакерска атака от 2020 г.

САЩ подготвят отговор на руските хакерски атаки, извършени през 2020 г. срещу американски държавни институции. Реакцията ще стане известна „в рамките на седмици, а не на месеци“, каза съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Кибер атаката срещу държавни институции стана известна през декември 2020 г., но се предполага, че тя е започнала месеци по-рано и част от нея все още не е е завършила.

Вирусът е проникнал през програмата за ъпдейти на софтуера SolarWinds, който се използва от правителството на САЩ и от хиляди компании в страната.

Експертите заключиха, че това е една от най-големите кибер атаки в историята и със сигурност най-сложната. Те добавиха, че в осъществяването на това начинание трябва да е участвала и държава, а не просто група хакери. САЩ обвиниха Русия, но Москва отрече.

За да отговорят на атаката, САЩ ще използват „известни и неизвестни инструменти“, като те „няма да са просто санкции“, каза в неделя Съливан по телевизия CBS. „Работим върху това и ще направим така, че Русия да разбере къде поставяме границата за подобен род дейност“, каза още той.

По-рано този месец държавният секретар Антони Блинкен каза, че е предупредил руския външен министър Сергей Лавров за намеренията на САЩ да отговори „твърдо“ на подобни атаки, включително и ако те са насочени срещу съюзническа държава.

По-рано този месец френска организация, работеща в сферата на кибер сигурността, съобщи за хакерски атаки в страната, които са подобни на предходни прояви, водили до връзка с руските тайни служби.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)