Вашият смартфон ви подслушва чрез микрофона!

Вашият смартфон ви подслушва, предупреждава британското издание Independent. Софтуер, произвеждан от компания на име Аlphonso, може да подслушва какво говорите и какво се случва около вас. Това се случва благодарение на микрофона на вашето устройство.

[ad id=“225664″]

Специалните приложения са разработени по технология, която дори разпознава звука, когато собственикът слага смартфона си в джоба.

От една страна, така маркетолозите могат да събират информация за потребителите и да насочват рекламите си по-ефективно.

[ad id=“263680″]

Идеята на Аlphonso е да събира дискретно данни за телевизионните навици на хората и да продава тези данни на рекламодателите.

Близо 1 000 игри и социални апликации използват този софтуер. А над 250 от тях могат да се свалят от Google Play. По-малък брой са налични и в Apple Store.

Аlphonso отказва да разкрие имената им, но според Independent Pool 3D, Beer Pong: Trickshot, Real Bowling Strike 10 Pin и Honey Quest съдържат въпросната технология.

New York Times съобщава, че можете да откриете част от тях като напишете ключовите изрази

“Alphonso automated” и “Alphonso software” в Google Play.

[ad id=“225664″]

От Аlphonso настояват, че тяхната технология не записва разговорите на хората, и уточняват, че техните действия са ясно посочени в описанието на приложенията и правилата за личните данни.

В описанието на Pool 3D се казва: „Тази апликация съдържа софтуера Automated Content Recognition (“ACR”) на Alphonso. Ако натиснете „съгласен съм”, когато сваляте приложението, тази програма ще получи кратки аудио записи от микрофона на Вашето устройство. Достъпът до телефона Ви е възможен само с вашето съгласие, а аудио записите не напускат Вашето устройство. Те се конвертират в цифрови „аудио подписи”.


image0 (9K)