Стара Загора

Вдигат паметник на загиналите във войните от Яворово

На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ на 6 ноември единодушно бе гласуван проектът за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на с. Яворово, съобщиха от старозагорската Областна администрация.

Мемориалът ще се намира в градинката в центъра на селото. Идеята за изграждането му е на членовете на местното читалище „Ахинора“. Преди 4 години с много ентусиазъм те тръгват по трудния път за издирване на имената на всички загинали във войните яворовци. Стартират и акция за събиране на дарения. Автор на идейния проект за мемориала е старозагорският скулптор Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Паметникът ще бъде изработен от мрамор и ще се състои от три плочи, които се застъпват леко. Най-високата е 2.20 м и е в средата. Трите мраморни къса оформят като цяло кръст от ранното християнство. На фасадата ще бъдат издълбани имената на над 60 жители на Яворово, загинали във войните за свободата и независимостта на България, както и местата, на които са били убити.  

На заседанието на Областната комисия за военните паметници представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов заяви, че проектът за паметника е много добре издържан художествено и отговаря на всички изисквания на Закона за военните паметници. Министерството вече е взело решение да подпомогне с 5000 лв. изграждането на мемориала в с. Яворово. От дарения от родолюбиви българи до този момент са събрани над 3000 лв. Необходими са още около 2000 лв. за реализацията на проекта. 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.