Вежди Рашидов отменил статут „паметник на културата“ за къща на Киро Японеца

Бившият министър на културата Вежди Рашидов отменил статута „паметник на културата“ на къща в центъра на София, съобщава Би Ти Ви. Сградата се намира на столичния булевард „Васил Левски“ и е собственост на бизнесмена Кирил Киров, известен като Киро Японеца. След пожари, в момента къщата е руина.

Рашидов отменя статута й на 11 ноември, между двата тура на президентските избори, отбелязва репортерът Росен Цветков. Пред Би Ти Ви от Министерството на културата потвърждават за промяната в статута на къщата – защото било установено, че тя „стои чуждо и нехармонично в средата около нея и липсва частен интерес за нейното запазване”.

Плановете на Киров били на мястото да изгради подземен гараж. Събарянето на сградата щяло да започне до няколко дни.

Виждайки екипа на Би Ти Ви, охраната опъва полицейска лента, а самият Киров излиза от съседната сграда и кани екипа на разговор, за да ги убеди да изоставят темата.

„Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на Министерски съвет, на министър на културата”, казва собственикът й пред репортера. И допълва: „Яворов ли е живял [в нея], или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”.

Къщата е построена преди 110 години, неин архитект е Георги Тодоров. Намирала се е на т. нар. след Освобождението Рингов булевард. Статута „паметник на културата“ къщата придобива през 1976 г.


image0 (9K)