Велев: Чакат ни 30-35% инфлация на годишна база

Има ли все още шанс бизнесът да получи компенсациите, за които настоява? Работодателите излязоха с остра позиция за отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

Тези проблеми трябва да бъдат решение, защото иначе това събрание и всички вътре ще станат непотребни. Това правителство с този премиер ни излъга два пъти – в средата на март и май, че ще намерим заедно средносрочно решение, както другите европейски страни, за компенсиране на свръх високите цени на електроенергия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при нас сметките са по-добри от в другите европейски страни, а причината, че не се търсят решения са или некадърност, или желание да се крадат парите на хората.

„Ако няма компенсации занапред, цените в магазините ще скочат още веднъж, два пъти, тоест 30-35% инфлация на годишна база. Това ни чака – обедняване, изпепеляване на спестяванията, загуба на конкурентоспособност на индустрията и на работни места“, смята Велев.

Той информира, че са дадени разчети на всички депутати.

„Правителството не внесе предложение, както бе обещано. Внесохме го ние. Припознаха го почти всички парламентарни групи, внесоха го. След това БСП и „Продължаваме промяната“ го оттеглиха. При гласуване в комисии коалиция не подкрепи предложенията на ГЕРБ, ДПС. Сега ние оставаме един ден преди 1 юли, при цени от порядъка на 600 – 700 лв. за мегаватчас, без програма за компенсиране“, информира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него при компенсиране на цените по схемата, която те са предложили, в държавната енергетика за годишен период ще остане печалба от 1,5 млрд. лв.

Велев отбеляза, че това е 5-7 пъти повече от обичайна година, а ако не се прави компенсиране, печалбата ще е над 5 млрд. лв.

При въпрос дали са получени компенсации за последните два месеца, той уточни, че за май те са получени, но че е още рано да се каже за юни.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)