Политика

Велизар Енчев: Загубихме Западните покрайнини завинаги!

Най-лошият вариант за България е името Северна Македония или Горна Македония, защото веднага се визира Пиринска Македония, каза бившият депутат, дипломат и лидер на ПП „Българската пролет“ Велизар Енчев.

[ad id=“225664″]

„Заради Западните Балкани ние жертвахме Западните покрайнини“. Такава прогноза направи Велизар Енчев, доктор по международно право и международни отношения, по повод изказването на унгарския премиер Орбан, че Борисов е забил „брадва в голямо дърво – Западните Балкани“.

„За съжаление, както каза Виктор Орбан, ние забихме брадвата в голямото дърво – Западните Балкани, и загубихме Западните покрайнини“, отсече Велизар Енчев. „Положението там е отчайващо, дебългаризацията е в крайната си права, ние губим Западните покрайнини след като даваме пълната си безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС“, добави той пред Канал 3.

[ad id=“236993″]

Той бе толкова категоричен в критиката си и за Договора за добросъседство с Македония, подписан от правителството на Бойко Борисов през август миналата година, и официално ратифициран тази зима. Повод бе изказването на президента Румен Радев при посещението му в Скопие, че спорът между Гърция и Македония за името на западната ни съседка не бива да навреди на интереса на България.

„Вие питате правилна ли е тази реакция? Че е закъсняла – да, реакцията на Румен Радев е следствие на изявление на външно министерство, на Екатерина Захариева 2 дни преди това“, припомни хронологията Велизар Енчев.

[ad id=“236999″]

„Мога да ви кажа следното: първо, външно министерство е осъзнало, че в договора с Македония не е включила тази клауза (за името) императивно, тя е пожелателна. Второ, Румен Радев е направил това изказване по молба на Екатерина Захариева. Той е само носителят на лошата вест за Скопие – това е знак, че ние не сме отчели този момент.

В договора от август няма и дума за името, но чак сега го осъзнахме. Както се казва – резето щракна, гърците с пълно основание може да се радват на нашето закъснение“, продължи Велизар Енчев. Той изтъкна защо още от самото начало е бил против договора с Македония.

„Аз съм един от малкото критици на този договор, имам изложения отдавна, в които препоръчвам, че не трябва да признаваме като отделен език македонския. След като имаме в Скопие правителство, което споделя нашите позиции, защо да им отстъпваме и да им признаваме македонския език?“, каза Енчев.

[ad id=“237001″]

„Този договор бе прибързан – ние можехме да дадем съгласие за членството на Македония в НАТО, но без да подписваме този договор. Без да ги блокираме за НАТО, няма да подписваме този договор, но с времето да изчистим фундаментални въпроси: за езика, за историята“, продължи Велизар Енчев. Той смята, че България е прибързала с този договор „за да се харесаме на господарите от Брюксел и Вашингтон“, като нарече поведението на управляващите „престараване на слугата“ и го доказа така:

„Не беше необходимо да го подписваме, външният натиск към нас не беше да подписваме договора, а да не налагаме вето за влизането им в НАТО. А след като го подписахме така, вече никаква промяна няма да има учебниците по история“, убеден е Велизар Енчев, като сравни нашия подход с гръцката стратегия.

[ad id=“238430″]

„Гърците без договор за броени дни накараха Македония да промени името магистралата, на летището, ще премахнат бутафорните паметници в Скопие. А македонците ще премахнат ли паметниците си на личностите от нашето Възраждане? В дипломацията има правило: първо се договаря, после се подписва. А те направиха обратното“, разкритикува управляващите Велизар Енчев.

Според него изразеното от президента Радев пожелание името на Македония да не засяга българските интереси, е закъсняло. „Аз смятам, че най-лошият вариант за България е (името) Северна Македония или Горна Македония, защото веднага се визира Пиринска Македония. Най-добрият вариант за нас е Нова Македония, или Република Македония Скопие, иначе старото име Република Македония бе най-добре, но ако включат Скопие, също е добре за нас“, смята Енчев.

[ad id=“263680″]

Той обърна внимание и на изразеното от Румен Радев пожелание между Македония и България да се подпише договор за стратегическо партньорство. „Да прочетем изречението: „България е готова да сключи договор за стратегическо партньорство за военно сътрудничество“. В документите за бившия Варшавски договор пишеше: държавите са задължени да окажат военна помощ на съответната страна.

И ако стане нова война между македонците и албанците, както през 2001 г., тогава ние би трябвало да се намесим с въоръжена сила. Това изявление на господин Румен Радев е толкова странно, че до известна степен и необяснимо. То е също толкова излишно, колкото и подписването на договора с Република Македония миналата година през август“, заяви Велизар Енчев.

[ad id=“218001″]

„Но с такъв договор, предложен от Радев, ние ще сме с примка на шията – да бъдем въвлечени във военни конфликти, след като в момента голяма част от македонското население гледа на България като на враг“, мотивира се той.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк, съобщиха за ЗАРАТА Те са…

4 минути ago

Йокич е отново MVP на сезона в НБА, Дончич е трети

За шеста поредна година победителят не е американец...

15 минути ago

Бум на кражбите за дрехи – крадците са находчиви

Обикновено се движат на група и имат заглушители...

41 минути ago

Икономист: България се приема като страна рискова за инвестиции

Имаме кредитен рейтинг BBB, който е за икономики в преход...

41 минути ago

Манолова и Григорова се заканиха пред ПСА: Тук отново ще има паметник

Един техен подръжник прескочи оградата...

50 минути ago
image0 (9K)