Великобритания е пред криза поради недостиг на шофьори на камиони

Правителството в Лондон провежда спешни разговори с търговци на дребно, логистични групи и търговци на едро след тревожните прогнози, че острият недостиг на шофьори на камиони може да доведе до забавяне и дори до спиране на доставките на храни и на редица стоки за бита, пише изданието“Гардиън“.

Представители на Министерството на околната среда, храните и селскостопанските дела в Лондон са обсъдили потенциални решения на проблема. Сред тях – премахване на ограниченията за работни часове на шофьорите и увеличаване на капацитета за курсове и изпити за нови местни шофьори на товарни камиони. От министерството обмислят също да включат шофьорите в списъка на дефицитните професии, така че да стане по-лесно наемането на работници от чужбина.

Преди няколко дни от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи предупредиха правителството, че се задава лято с дефицит на храни поради недостига на около 100 хиляди шофьори. Причините – пандемията от коронавирус COVID-19 и Брекзит.

През последните години шофьорите от Източна Европа, сред които и от България, са преобладаваща част от заетите в товарните превози във Великобритания. Много от тях са се завърнали по домовете по време на пандемията. Те имат трудности да се върнат на работа отново на Острова поради новата имиграционна политика след излизането на Великобритания от Европейския съюз, отбелязва БНР, цитирано от ЗАРАТА.

Недостигът на шофьори е част от проблема с кризата за работна ръка в цялата британска хранително-вкусова индустрия, включваща пакетиране, производствени съоръжения и складове.

 

 

 


image0 (9K)