Великобритания затяга мерките заради новия вариант на COVID-19

Великобритания затяга мерките заради новия вариант на COVID-19

Снимка: БГНЕС

Пристигащите в Обединеното кралство от няколко държави в южната част на Африка ще трябва да се карантинират след предупреждение за нов вариант на Covid-19.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид обяви, че днес от 12.00 часа шест южноафрикански държави ще бъдат добавени в „червения списък“, съобщи БНР. Това са Южноафриканската република, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото и Есватини. Всички полети от тези страни са преустановени, съобщи Джавид.

Причината е дълбоката загриженост на учените от разпространяването на нов вариант. Един от експертите заяви, че вариантът, известен под кодовото название В.1.1.529 е най-опасният досега и има потенциал да избягва имунизацията. В Обединеното кралство няма регистрирани случаи.

Досега само 59 случая са идентифицирани в Южна Африка, Хонконг и Ботсвана. От неделя сутринта всеки, който пристигне от изредените държави, трябва да се карантира в хотел. Тези, които успеят да се приберат по-рано, ще трябва да се самоизолират по домовете си, а завърнали се през последните 10 дни ще трябва да си направят PCR тест.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)