Великобритания напуска Европейския съюз: Какво следва?

Обединеното кралство напуска Европейския съюз след 47 години членство.

Три години и половина след референдума от юни 2016 година, когато британците решиха да излязат от Евросъюза, той за първи път ще загуби държава членка. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа след полунощ българско време).

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени. Започват преговори за условията на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.  Очаква се те да не се променят до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

Споразумението, което урежда Брекзит, предвижда българите и гражданите на другите страни от Европейския съюз, които  живеят във Великобритания, да запазят всички права за пребиваване и работа до края на преходния период. Те обаче трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права.

За британците, живеещи в страните от Европейския съюз, процедурите варират в различните държави. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.


image0 (9K)