Вероятно матурите – 30 май и 1 юни, изпитите след 7-ми клас – на 13-ти и 15-ти юни…

Най-вероятно ще предложим матурите да се проведат на 30 май и 1 юни. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който дава брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

Министър Вълчев каза, че със стартирането на обучението в електронна среда няма създадена организация, защото не може да има такава за толкова кратко време. „Организираме оценка как се развива дистанционното обучението, имаше трудности в първите дни, имаше несъобразяване със задачи от страна на учениците“, каза той и обясни, че вижда подобряване на организацията.
По думите му отказвайки се от единната организация няма да има единно отучване и това което ще трябва да се случи при връщане в училище е да се вземе материала.
„Като цяло системата положи много усилия, справи се за този малък период. Можем да кажем, че децата учат повече. Това, което получаваме като информация, че интересът им е повишен“.
„Ще предложим отлагане на изпити след 7-ми ми клас – да се случат на 13-ти и 15-ти юни, няма пречка за външното оценяване след 4-ти клас. Външно оценяваме е още по-необходимо при условията на липса от единна организация“, уточни Вълчев.
Според министър изпитите след 4-ти клас ще бъдат преместени на 29-ти и 30-ти май, но окончателни предложения ще има другата седмица.
Няма да се проведат националните олимпиади каза още той, като отбеляза, че резултатите от тях участват в оформянето на балове, което представлява проблем, но се водят разговори.


image0 (9K)