Вече е факт: край на свободното придвижване към Великобритания

Долната камара на британския парламент прие закон, съгласно който свободното придвижване на работна ръка от ЕС приключва в началото на 2021 година. Неясно остава какъв ще бъде регламентът оттам нататък, пише „Дойче Веле“

Три месеца и половина след Брекзита Долната камара на британския парламент прие закон, който слага край на свободното придвижване на работна сила от ЕС. За проектозакона гласуваха 351 депутати, 252 бяха против.

Кой ще може да работи във Великобритания след 2021?

През 2021 Великобритания ще въведе точкова система за привличане на квалифицирани мигранти. Същевременно Островът ще ограничи притока на работници с ниска степен на образование. Ето какво трябва да знаете: (19.02.2020)

Съгласно новия регламент, от януари 2021 година работна ръка от страните-членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да има свободен достъп до британския трудов пазар.

Неясно остава обаче какви критерии ще важат от началото на 2021 година. Засега има само планове за въвеждането на точкова система, която ще дава преимущество на квалифицираните специалисти. А вътрешната министърка Прити Пател заяви, че новата система щяла да помогне на Великобритания да овладее икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Великобритания е зависима от чуждестранна работна ръка

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Мигрантите от страните в региона работят предимно в здравния сектор и в строителния бранш.

След 47 години членство, на 31 януари Великобритания напусна ЕС. До края на годината обаче важи т.нар. преходен период, в който европейските разпоредби остават в сила.


image0 (9K)