Вече се приемат номинации за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

Номинации и предложения за присъждане на Награда „Стара Загора“ и Награда „Млада Загора“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост вече се приемат в Община Стара Загора.

С наградата „Стара Загора“ се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани приживе или посмъртно за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в Община Стара Загора.

Предложенията могат да бъдат направени от държавни и общински органи; обществени и професионални организации и творчески сдружения, както и от граждани на Община Стара Загора. Те се подават до кмета на Общината в писмен вид не по-късно от 15 април.

Наградата „Стара Загора“ се присъжда в две направления: наука и образование; култура и изкуство. Критериите за номинации на предложенията присъждане на наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ са: кандидатите да са изявени професионалисти с доказан принос и иновативни подходи в учебно-възпитателната работа; ученици на кандидатите да имат участия и класиране на призови места в състезания, конкурси и олимпиади на областно, национално и международно ниво.

За присъждане на наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ се номинират кандидати със значими постижения в областта на литературата, изобразителното изкуство, архитектура, музика, театър, танцово изкуство, фотография, съвременни визуални изкуства.

Награда „Млада Загора“ се присъжда на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на науката и образованието; културата и изкуството.

Предложенията за номинации за присъждане на наградата „Млада Загора“ се оценяват по следните критерии: кандидатите да са класирани на призови места на регионални, национални или международни олимпиади, конкурси и състезания; кандидатите да са разработвали и участвали в училищни, общински, регионални, национални или международни проекти с принос за утвърждаване на авторитета на учебното заведение; кандидатите да имат личен авторитет сред съучениците си и учителите в съответното учебно заведение. Срокът за подаване на предложенията е до 15 май 2019 г.

Наградата за всяко направление може да бъде индивидуална и колектива. Тя се присъжда в съответствие с принципите за публичност и прозрачност, свободна и честна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати.

Наградите, специална грамота и парична премия в размер на 1000 лв. за всяко направление, се връчват на тържествена церемония по повод 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.


image0 (9K)