Политика

Вече ще могат да се огласяват социологически анкети в изборния ден

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронни и информационни медии в изборния ден. Това изменение в Изборния кодекс са внесли от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде БНР.

В мотивите на вносителите се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между медиите.

Изменението е мотивирано и с данни от доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2015-2017 г., че ЦИК е била сезирана с множество сигнали за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден. Те се появявали в страниците на търговски електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи, като в значителна част от случаите оповестяването на данните от социологическите проучвания се представя под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други.

Според вносителите с отпадането на забраната ще има равнопоставеност между всички медии.

В действащия сега Изборен кодекс резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20,00 часа на изборния ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Тези санкции обаче не могат да се налагат, тъй като в социологическите данни, които се публикуват в търговски електронни медии, не се споменават реалните имена на политическите сили.

Промените в Изборния кодекс управляващите са внесли днес, когато е последният срок за предложения между двете четения на закона.

Предложения за изменения са внесли още от БСП, които настояват за изчистване на т.нар. „мъртви души“ в публичен регистър на избирателите, а от „Воля“ имат предложение за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в края на изборния ден.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г.

МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г., съобщиха за ЗАРАТА На 11 май от…

7 минути ago

Day off – Family time – виртуални приключения и игри на открито

Събитието е тази събота от 10 до 18 часа...

8 минути ago

Старите асансьори – опасни, няма резервни части и техници за тях

Съоръженията трябва да бъдат сменени, каза Николай Маринков...

8 минути ago

Състезание по диктовка организира Народната библиотека

Поводът е Денят на Светите братя Кирил и Методий...

10 минути ago

Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?

Причината ще е отчетената официално по-ниска инфлация...

20 минути ago
image0 (9K)