Взривиха зрелищно сградата на ИПК „Родина“!

Недостроената сграда на ИПК „Родина” в София бе взривена. Движението по булевард „Цариградско шосе“ бе спряно.

Копчето на дистанционното, задействало взрива, бе натиснато точно в 9:41. Точно в 9:35 на два пъти прозвуча сирената, която предшестваше взрива. На място имаше пожарни и линейки. Контролиран взрив бе извършен в присъствието на експерти и служители на МВР. На място има и екипи на Пожарна безопасност и Бърза помощ. Бяха осигурени и шест водоноски.

След самия взрив над района се зидигна огромен облак прах, който впоследствие бързо се разсея. Оказа се, че за взривяване и събаряне е била предвидена само високата сграда. Другата засега няма да бъде събаряна.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/2317775528526724/

По първоначални данни, притесненията на живущите в района за счупени стъкла, не се оправдаха. В близост до затвореното Цариградско шосе пък прииждаха хора, които да наблюдават взрива. Някои граждани дори си позволиха да пуснат дронове.

Интересът към събитието бе голям. Конструкцията на сградата от 17 етажа ще бъде разрушена чрез взривно вещество с дистанционен механизъм.

Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманобетонни сгради в цял свят. Осигурена е и максимална безопасност на периметъра около сградата. Изградена е защита от полиетилен, телени мрежи, както и защитни диги от трошен бетон.

blitz.bg


image0 (9K)