Вигенин: Не подкрепихме френското предложение за РСМ, пресича червенитени линии

„Не бива да употребяваме твърде силни думи. Чуха се много такива, аз не обичам крайните формулировки. Но парламентът не защити националния интерес, защото предложението, което беше подкрепено остави много неясноти, защото то се базира на един протокол между България и Македония, който още не е подписан. Смятам, че българското общество не остана убедено, че с това решение ние правим крачка напред към защитата на националния интерес. Едва ли не на тъмно беше направен опит това да стане и имаме един резултат, който от гледна точка на БСП е прибързан, неправилен и Народното събрание не биваше сега да се занимава с това.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ.

Още по темата

24 юни 2022 19:37

42

24 юни 2022 11:21

0

„Искам да кажа, че имаше 3 внесени проекта. Единият беше на ДПС, който доста бланкетно просто подкрепяше френското предложение, разбира се БСП гласува категорично против. Имаше втори проект от ГЕРБ, в който беше с още няколко условности. Него също го отхвърлихме, защото той категорично не се вписваше в нашата престава за полезна крачка напред. Имаше предложение от „Демократична България“, което е компромис с националните интереси и ние не го подкрепяме. То бе единственото от трите, в което беше подчертан фактът, че трябва да се спазват договореностите от договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 година, че трябва да се гарантират правата на българите, че трябва да имаме европейски гаранции за тези неща. Поради тази причина преценихме, че макар да не го подкрепяме, ще се въздържим. В случая въздържал се означава неподкрепа“, обясни Вигенин за позицията на социалистите и защо не са подкрепили нито едно от трите предложения.

По думите му, когато има сложни въпроси, те не могат да се решават прибързано. „Това предложение не защитава в необходимата степен българския интерес, пресичат се нашите червени линии и затова не го подкрепихме“, категоричен бе заместник-председателят на Народното събрание.

„Основният въпрос е свързан с това, че няма гаранции за езика. Не бива парламентът и правителството изобщо да се занимават с този въпрос сега. Нямаме правителство, нямаме председател на парламента и той не може да работи. Може да стигнем до предсрочни избори и най-важният проблем сякаш трябва набързо и под натиск за 2 дни да приемем позиция за Република Северна Македония“, коментира Кристиан Вигенин за решението на народните представители и подчерта, че най-вече от поведението и действията на ДБ и ГЕРБ е останал с впечатлението за оказван натиск.

„Имам чувството, че по-скоро нямаше външна политика, защото месеци наред изгубихме без да има съдържателни контакти и преговори с македонската страна. По тази причина въпросният протокол нито е договорен окончателно, нито е подписан. Най-интересното е, че вчера при изслушването на министър Генчовска беше разпространен един документ и стана ясно, че самата тя макар и представител на ИТН, е предложила онзи ден на Министерски съвет да се вземе решение за сваляне на ветото. В същото време и в същото заседание председателя на ПГ на ИТН обясняваше какво предателство е това“, добави заместник-председателят на БСП за нелогичното поведение на представителите от партията на Слави. След това да бъде взето окончателното решение.

„Аз не мога да предвидя какво би могло да се случи, но при всички положения с това решение се възлага на правителството да предприеме мерките, които са записани. То принципно дава подкрепа на френското предложение, но има една уловка. Защото в предложението на Франция се споменава протоколът, който още не е подписан. И цялата тази конструкция най-вероятно ще се окаже безсмислсена първо, защото македонската страна вече заяви, че не приема това предложение и нашата позиция увисва във въздуха. И второ – нашето окончателно решение зависи от това дали ще бъде договорен и подписан протоколът, македонската страна може да блокира процеса. Затова казвам, че трябваше да седнем и да продължим разговорите със следващото председателство и Република Северна Македония. И едва когато видим, че са сериозни в намеренията си, да седнем и да говорим“, заяви Кристиан Вигенин и допълни, че този опит за консенсус по отношение на френското предложение е навредил на българския национален интерес и затова БСП не са го подкрепили.

„В неделя ще имаме заседание на нашия Национален съвет и ще обсъдим възможностите. При всички случаи смятам, че ние трябва да участваме в консултациите при връчването на първия мандат, който ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“. Нека видим какво ще предложат и какви са вариантите, но все пак е тяхна отговорност да гарантират, че едно бъдещо правителство с техен мандат може да получи необходимата подкрепа в Народното събрание. Вчера обаче видях, че бяха затворени като възможности за коалиционни бъдещи партньори останалите политически формации“, каза още депутатът от левицата.

„Това, което имаме като перспектива в момента, е ПП евентуално да продължи заедно с БСП и ДБ, и да търси отделни народни представители, които да направят мнозинство от 121. Видяхме, че това не може да сработи сега, а дали може да сработи в следващите 1-2 седмици, предстои да видим“, коментира той за бъдещите управленски конфигурации.

„Това, което се видя, че в българското общество, а и в българския парламент поне до миналата седмица имаше ясно мнозинство на промяната и ние бяхме част от него. Оказа се, че то е твърде крехко. Дали може да бъде сглобено по някакъв начин, за да продължи в този парламент е един от въпросите. Ако това не е възможно очевидно отиваме към избори“, обясни социалистът и изрази надежда, че българските избиратели ще оценят ролята на БСП, отново ще поискат промяна и предстои да видим кой ще бъде неин изразител.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)