Вигенин: Трима министри са аут. А защо не и Цачева и Порожанов?

Депутатът от „БСП за България“ и бивш министър на външните работи разкри в ефира на БНТ каква според него е схемата на ГЕРБ за печелене на избори.

[ad id=“225664″]

Социалистът даде пример с допълнително, извън предвидения бюджет разпределение на средства към общини, ръководени от кметове на ГЕРБ.

„Многократно сме поставяли въпроса, че Борисов разпределя стотици милиони, извън държавния бюджет, към общини, ръководени от ГЕРБ. За общини с кметове от опозицията – няколко милиона. Не е вярна тезата, че за Борисов и правителството е без значение коя партия управлява“, посочи Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че тези средства след това се разпределят към близки до властта фирми, чрез обществени поръчки, които най-често са нагласени.

„А това цели ГЕРБ да бъдат подпомогнати в изборите. Самозабравянето и наглостта на управляващите води до промяна в настроенията и това управление ще се срине под собствената си тежест. Страната е ощетена, защото когато по този начин се инвестират средства, не отиват за качествени проекти“, обясни той.

[ad id=“263680″]

Вигенин отговори и на въпроси с какво днешните срещи на соцдепутатите се различават от предишните червени десанти.

„Различното от посещенията преди е, че сега цялата парламентарна група отива в определени райони. Така хората се срещат с повече депутати социалисти. В срещите участват експерти по определени политики“, обясни Кристиан Вигенин.

„Хората искат промяна. Искат да видят управление, което в много по-голяма степен отчита техните интереси, а не се занимава с преразпределяне на средства към близки фирми, както и с действия, насочени единствено и само до укрепване на властта. С това поведение на управляващите хората ще излязат и на улицата“, заяви още секретарят на ПГ на „БСП за България“. Според него липсата на идеи, реформи и развитие вече се усеща много силно.

„Започнахме срещи в страната. Преди тази инициатива, всеки един от нас провежда редовно срещи с в регионите си, но сега цялата парламентарна група отива в определени региони. Така хората се срещат с много повече народни представители по конкретни политики, както и с експерти. Срещите са много интересни“, обясни той. По неговите думи много хора искат промяна, не само от БСП.

[ad id=“236993″]

„Водим диалог по „Визия за България“ с професионални организации, неправителствения сектор, експерти, за да се опитаме да създадем дългосрочна национална програма за развитието на страната“, каза още народният представител. Той почерта, че инвестициите намаляват, а за демографската катастрофа не се предприемат никакви мерки.

„Управляващите са щастливи от това, че безработицата намалява. То не остават хора – търсят работа или в големите градове, или в чужбина. Това не се забелязва дори в мислите на управляващите. Не можем повече да бъдем част от тази политика, която се води и в парламента“, категоричен е Вигенин. Той подчерта, че хората недоумяват как за дребни, но важни неща, не могат да се намерят пари, а се „размятат“ милиарди за увеличение на заплатите на държавната администрация, с което управляващите се опитват да си купят още малко време.

Според Вигенин новият парламентарен сезон е започнал с летящ старт – три оставки на министри.

„Защо тези трима министри поемат политическа отговорност, а министър Порожанов, чиято оставка искаме отдавна, продължава да стои?“, попита народният представител и обясни, че има и пореден провал в неговото министерство – съмнения за конфликт на интереси на шефа на Изпълнителна агенция по горите във връзка с оградата, която се строи по границата с Румъния, за борба с африканската чума по свинете.

Според него това е поредното доказателство как мерките за борба с подобни зарази се превръщат единствено и с фокус изразходване на нови средства и пак преразпределяне до близки фирми.

[ad id=“236999″]

„Тази ограда е измишльотина на българските власти. Миналата седмица имах среща с ЕК, с директора, който конкретно отговаря за борбата с тези заболявания, и той каза, че тези огради не могат да спрат болестта, не препоръчват строителството им и не възстановяват средства за подобни действия“, обясни Вигенин.

„Тримата министри си отиват, а Цецка Цачева продължава да стои след грандиозния скандал с Търговския регистър. Най-доброто, което може да направи премиерът, е да оттегли себе си и да отидем на нови избори. Той е изпуснал нещата от контрол и всеки прави, каквото си иска в това правителство. Това вреди на България. Борисов и ГЕРБ не разбират, че времето им изтече“, каза още Кристиан Вигенин.


image0 (9K)