Виден наш имунолог: Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата

„Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата… Скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден, а дори да не беше, трябваше много бързо да се реагира на това, което се вижда“.

Това заяви пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас:

„Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR при учениците. Това обаче зависи от насоченото търсене, но при децата тази болест протича безсимптомно, поне в повечето от случаите. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани. След това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение на коронавируса. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през домовете си и през контактите си“.

Доц. Пашов уточни, че в научната литература пише, че основният двигател на епидемията са домашните контакти.

Той коментира, че преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка. То цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Ученият предупреди да не се приемат безразборно имуностимуланти, защото имунната ни система „не е силна или слаба, а проблемът й е колко добре е настроена и „бърникайки“ в нея лесно може да я разклатим“.

 

 


image0 (9K)