Видео от сватба разкрива шокиращия живот на жените в Узбекистан

Клип от сватба в Узбекистан шокира света.

На него се вижда как младоженец удря силно булката си в главата, след като тя го побеждава на игра за разопаковане на сладки, пише 24 часа. Съревнованието е за забавление. Подобни игри се правят на много места по света, като целта им е да покажат, че влизащите в брак млади хора знаят как да се справят с предизвикателства, умеят да приемат силните страни на партньора си и да им се радват, тъй като вече са екип. В случая обаче се случва точно обратното. Играта изважда на показ вероятно един бъдещ семеен тиранин, който никога няма да признава успехите на жена си, камо ли да я насърчава и подкрепя да постига такива.

Още по-шокиращо е, че цялата срамна случка не предизвиква никаква ответна реакция на присъстващите. Музиката продължава да си дъни, младоженецът все така си се пъчи, докато зашеметената му булка е отведена от две по-възрастни жени. Всичко прилича на сцена от посредствен филм, но всъщност е част от истинския живот в Узбекистан. И едва ли някой щеше много да се трогне в бившата съветcка република от това видео, ако то не бе споделено в социалните мрежи от местна правозащитничка и не стигна до медии по цял свят.

Чак, след като това се случи, дъщерята на узбекистанския президент Шавкат Мирзийоев осъди действията на младоженеца и ги нарече “отвратителни”. “Не трябва да мълчим за такива случаи, не трябва да се правим, че са еднократни. Нуждаем се от образование, което отваря хоризонти и прави жените независими и силни”, написа 37-годишната Саида Мирзийоева във фейсбук. Като зам.-председател на Агенцията за информации и масови комуникации тя има ключова роля във връзките с обществеността в Узбекистан. Така че намесата ѝ в казуса е обяснима, особено след като той получи толкова сериозен световен отзвук.

Любопитно е обаче какво се случи в самата страна.

Съобщено бе, че полицията е издирила побойника, но случаят вече е бил решен от съвет на старейшините в населеното му място. След като изслушали младите и техните родители, лидерите на обществеността помогнали на младоженеца и булката да се помирят и те заживели заедно, както се полага на семейни хора.

Но прави впечатление, че нито имената им се съобщават, нито какво мислят самите те по въпроса, което създава притеснения, че вероятно узбекистанското общество не си е взело никаква поука от тази толкова шокираща случка. Максималното наказание, което може да бъде наложено на младоженеца, е 15 дни затвор или глоба, тъй като проявата му се определя от правоприлагащите органи като дребно хулиганство.

През 2019 г. се появи подобно видео от друга сватба в Узбекистан. На него се вижда как младоженец удря шамар на булката си, от който тя полита и сяда на стола зад себе си. Причината отново е игра – храни го с торта, но си дърпа ръката с парчето. На клипа момичето изглежда стресирано. Навело е глава и въобще не поглежда бъдещия си съпруг, докато трябва да извърши този по принцип шеговит ритуал.

Според правозащитничката Акида Ханум появата на подобни видеа е само върхът на айсберга, защото узбекското общество възприема такова държание на мъж спрямо жена като нещо обикновено. “Много от коментиращите по света се чудеха защо булката не го напуснала след случилото се. Казваха, че ако не си тръгне сега, животът с такъв човек ще бъде пет пъти по-зле. Но искам ясно да заявя, че не само побойникът е виновен. Той просто смята, че е добре да вдигне ръка на жена.

Това означава, че баща му е правил същото с майка му у дома. Хората около тях са приемали това за нормално. За съжаление, в нашата страна мъж да бие жена, е приемливо и това е проблемът”, коментира Ханум. Тя обаче е обнадеждена, че все пак вече има мъже в Узбекистан, които не мислят така. Промяната се наблюдава, след като под натиск на международни правозащитни организации страната приема през 2019 г. законодателство срещу домашното насилие и по този начин дава шанс на жертвите му да потърсят помощ.

Всички ме осъждаха. Съседи и роднини ми казваха, че съм сгрешила като съм си тръгнала, защото първите 10 г. от брака обикновено са такива. Наричаха ме нетърпелива, но когато живеех с него, непрекъснато се страхувах, нямаше мир в сърцето ми”, казва 30-годишната Нигора пред Ройтерс. Мъжът ѝ започва да я бие седмица след сватбата и не спира през 18-те месеца, в които са заедно. “Казваше, че баща му се е държал по същия начин, когато е бил дете и сега е негов ред”, спомня си Нигора, която на няколко пъти е била призовавана да опита да продължи брака си от роднини и институции.

Когато жена се оплаква, че е жертва на домашно насилие, инспекторът по семейни въпроси организира среща с нея и съпруга ѝ, за да подпишат документ. Канят ги едновременно. Това е нечовешко”, разкрива правозащитничката Ирина Матвиенко.

 

По думите ѝ в много случаи жените, които са получили заповеди за защита, продължават да живеят с потисника. Приемат се в приюти само в крайни случаи. “Има стереотип, че е грешно да се унищожават семейства. В Узбекистан жертвите на домашно насилие не говорят за изпитанието си. Те смятат, че това е нормално и огласяването му ще донесе срам на семейството”, обяснява Матвиенко.

В случая с шокиращото видео от сватбата се случва точно това. Говори се, че 25-годишният младоженец по принцип е спокоен човек, работи с братята си на пазар за автомобили. За булката не се съобщава нищо, освен че е на 19 г. “За съжаление, в Узбекистан жената е буквално в дъното на социалната йерархия. Тя трябва да търпи побоища, да страда. Какво може да направи полицията, ако няма оплакване от пострадалия след побой?! Това семейство няма да се разведе, защото на момичето ще се каже кой има нужда от нея и къде ѝ е мястото”, посочва правозащитничката Акида Ханум.

Токсичните партньори вече са по-рафинирани

Публично биене на партньор като това в Узбекистан рядко може да се види в развитите държави, където по темата за домашното насилие се говори много и има по-добри закони срещу него. Това обаче не означава, че то е изчезнало. Напротив, редица държави, включително и България, регистрираха увеличаване на случаите на домашно насилие по време на пандемията. Освен това се променят и начините, по които то се упражнява.

Станало е много повече от физическо насилие. Превърнало се е в широко разпространена, коварна и често невидима епидемия”, казва американската адвокатка Уенди Патрик, която има 25-годишен опит с дела за семеен тормоз. Насилниците са доста по-рафинирани и не се забелязват лесно. На публично място те могат да изглеждат умни, надеждни и очарователни, но насаме да са истински кошмар.

Често държат да контролират всичко и са ревниви. Изолират жертвите си от близки, приятели, работата и всякакви други източници на подкрепа. Някои имат експлозивен нрав и след злоупотребяващ епизод се разкайват, опитват се да привлекат партньора си обратно с чар и обич и обещания да се променят, но насилственото поведение рядко спира.

Обикновено токсичните връзки имат три основни етапа – идеализиране, девалвиране и захвърляне, казва американският психолог Стефани Саркис. През първия жертвата буквално е подлагана на любовна бомбардировка. Обсипвана е с комплименти, подаръци и предложения за обвързване. След като се увери, че тя е отдадена на него, токсичният партньор се чувства свободен да започне тактиката си за емоционално насилие. Да прави забележки, да злоупотребява с интимна информация, която му е споделена и по този начин да девалвира образа на човека до себе си и да го държи в подчинение.

Ако решите да го напуснете, той ще се опита да ви всмуче обратно във връзката, независимо че изглежда, че отдавна ви е захвърлил като партньор. Ще обещае неща, които преди ви е отказвал, и ще твърди, че този път нещата ще бъдат различни. “Дори да спази обещанието си през първите дни, имайте предвид, че след това даденото ще изчезне и връзката ще бъде също толкова дисфункционална, ако не и повече”, обяснява доктор Саркис.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)