Вижте защо във всеки дом трябва да има босилек?

Босилек е билка, известна със своите лечебни действия и поради това може би е идеалното време да започнете да я отглеждате във вашия дом.

[ad id=“225664″]

Ето 10 причини защо трябва да направите това:
 
1. Съюзник в борбата срещу депресия, помага да се отървете от насъбралия се стрес
2. Пази здравето и сърдечно-съдовата система
3. Стимулира работата на червата и помага при детоксикация на организма
4. Подобрява храносмилането
5. Предпазва организма от генезиса на диабет
6. Съдържа антиоксиданти, които предпазват от появата на болести
7. Регулира стреса
8. Притежава антимикробни свойства, които предпазват от вируси и инфекции
9. Чудесен афродизиак
10. Идеален е в борбата срещу възникването на клетките на рака
11. Според стари поверия къщата, в която се отглеждат босилек не може да бъде бедна и няма да има нещастия и беди и болести, затова купете я по-бързо. Също така старите вярвания казват, че този, който сутрин ще консумира малко босилек ще привлече благополучие през деня.

[ad id=“263680″]

Как да отглеждаме и да се грижим за босилек у дома?

Можете да пробвате да си направите разсад и след като семенцата покълнат да ги пресеете в удобна и красива саксия. Така ще съчетаете полезното му действие от дългата употреба и приятното зелено, което може да краси, както перваза на прозореца, така и на удобно място в кухнята например. Но ето малко полезна информация как (и кога) да се случи това:
Босилекът вирее най-добре в периода юни – септември, така че трябва да направите разсада най-късно в края на месец май. Обича богатата и плодородна почва и много влага, затова се постарайте да му осигурите това и ще се радвате на изобилие от аромата му колкото се може по-дълго време.

[ad id=“236999″]

Любопитни факти за историята на босилека!

Сигурно всички първосигнално се сещат за “ароматната” Италия, тъй като босилекът се използва както за направата на сос (песто), така и като така незаменимата добавка към традиционните италиански ястия, като спагети, макарони и паста. Истината обаче ни отвежда на съвсем друго място (впрочем даже две и то в коренно противоположни посоки), защото за родина на тази така омайваща с мириса си билка се считат Африка и някои от тропическите части от далечна Азия. Това е един от интересните факти за босилека

Източник: dnesnovinite


image0 (9K)