Виктория и Мария, Георги и Александър – това са най-предпочитаните имена за новородени у нас

Виктория и Мария, Георги и Александър. Това са най-популярните имена, които родителите избират за новородените момичета и момчета в България през последните десет години. Данните са на Националния статистически институт, който ги публикува всяка година. Статистиката на НОИ показва, че най-предпочитаните имена остават без промяна от 2008-а до 2018-а.

Налага се традицията да се избират имена, които освен в страната, са популярни и в чужбина, като Виктория, Александър, Мартин, София.

При предпочитанията за момичетата има лека промяна – Теодора и Гергана, които са били в топ 10 през 2008 година, сега са изместени от София и Дария. При момчетата Николай, Виктор и Кристиян са изместени от Калоян, Теодор и Борис.

Любопитно е, че обичаните Иван и Димитър леко отстъпват в класацията, като от четвърто място през 2008-а миналата година Иван заема девета позиция. Заедно с Георги, те все пак остават сред най-популярните имена сред всички поколения. На предстоящия Ивановден ще празнуват 360 000 души, от които 231 000 са мъже. Иванка, Мария и Елена пък са топ 3 сред всички поколения българи.

Общо през януари има най-много именици – 779 225 българи, които празнуват на Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден и Атанасовден.


image0 (9K)