Виктория стана 11-та на Евровизия, триумф за Италия

Италия спечели най-много гласове от публика и жури и триумфира на тазгодишното издание на Евровизия 2021, което се проведе в Ротердам. За победата на рокаджиите от група Maneskin най-голямо влияние имаха зрителите.

Именно Италия е представила най-добрата песен според меломаните от всички 39 участващи държави на конкурса. 12 точки страната получи от националните журита на Словения, Украйна, Хърватия и Грузия. Преди Maneskin да разбият класирането, в негов водач се бе превърнал Джонс Тиърс от Швейцария и Барбара Прави от Франция.

„Рокът никога няма да умре!“, възкликнаха екзалтираните музиканти от Maneskin преди отново да изпълнят песента си Zitti E Buoni.

Българската певица Виктория Георгиева отново свири по емоционалната струна на зрителите. Тя направи страхотно представяне на песента си Growing Up Is Getting Old, а докато очакваше гласуването на феновете беше прегърнала отново любимата си снимка с баща й. Нашето момиче получи подкрепа с максималния брой 12 точки от Молдова и Португалия. Публиката обаче й даде само 30 т. По 8 сме получили от Испания и Великобритания, 7 от Кипър, 5 от Албания и 2 от Сан Марино.

Така, тя остана на 11-о място, като получи същия краен резултат като съседите ни от Гърция. България вероятно зае по-долната позиция от двете обаче, тъй като спечели по-малко гласове от феновете.

От българска страна феновете са гласували също най-много за Италия. Професионалното жури се оглавяваше от Етиен Леви и в състава му влязоха още Милка Митева, Катя Михайлова, Красимир Гюлмезов и Красимира Матеева. Те дадоха най-много точки на представителката на Молдова. Тя представи песента Sugar на големия финал, като автор на произведението е роденият у нас Филип Киркоров.

Вотът на меломаните доведе и до безпрецедентен резултат. Цели четири държави не получиха нито една точка от феновете, като по ирония на съдбата всички от тях не бяха преминали през цедката на полуфиналите. Това са три от т.нар. „Големите 5“ – Великобритания, Германия и Испания. Домакините от Нидерландия също не спечелиха нито точка от публиката. След финалното класиране пък Джеймс Нюман от Обединеното кралство остана единственият без нито една точка. Неговият резултат стана ясен първи, а от публиката веднага последва освиркване, което продължи и при обявяването на вота на зрителите за останалите „нулеви“ играчи. „Въпреки всичко ние се гордеем с Джеймс Нюман. Той беше страхотен представител на Великобритания“, обявиха от BBC малко след края на шоуто. От The Guardian пък предричат, че може да има преосмисляне на логиката зад „Големите 5“.

Сред тенденциите, които се откроиха на финала тази нощ, беше завръщането на Евровизия към по-хард звука. След като през 2006 г. финландската група Lordi се превърнаха в първата рок/метъл група, печелила песенния конкурс с тяхната Hard Rock Hallelujah, Maneskin повториха този успех. На предни позиции излязоха и сънародниците на Lordi от Black Channel, които представиха своя рап рок/ню метъл трак Dark Side и се класираха на 6-а позиция.

В рамките на големия финал на песенния конкурс феновете също застанаха под светлините на прожекторите, като в отделен сегмент организаторите на Евровизия им благодариха за подкрепата. Излъчените кадри показаха как в първите години от провеждането на събитието почитателите посещавали залите в официално облекло. А днес са цветни и се чувстват все по-удобно в собствените си кожи.

Евровизия 2021 даде повод и на последния победител досега Дънкан Лорънс да направи световна премиера на новата си песен. Минути преди линиите за гласуване да бъдат затворени, от предаването излъчиха първо триумфалната му Arcade, с която спечели сърцата на меломаните през 2019 г. След това започна и премиерната Stars. Тъй като самият Лорънс е в карантина заради положителен тест за коронавирус, на малките екрани се появи записът от репетицията му миналия понеделник.

Организаторите в Ротердам бяха заложили на интересен трик при отброяването на последните секунди – във формата на числата се подреждаха всъщност група танцьори, които бяха снимани отвисоко, за да знаят зрителите кога да престанат да пускат SMS-и.

Ето и как се подредиха държавите на Евровизия 2021:

1. Италия – 524 т.
2. Франция – 499 т.
3. Швейцария – 432 т.
4. Исландия – 378 т.
5. Украйна – 364 т.
6. Финландия – 301 т.
7. Малта – 255 т.
8. Литва – 220 т.
9. Русия – 204 т.
10. Гърция – 170 т.
11. България – 170 т.
12. Португалия – 153 т.
13. Молдова – 115 т.
14. Швеция – 103 т.
15. Сърбия – 102 т.
16. Кипър – 94 т.
17. Израел – 93 т.
18. Норвегия – 75 т.
19. Белгия – 74 т.
20. Азербайджан – 65 т.
21. Албания – 57 т.
22. Сан Марино – 50 т.
23. Нидерландия – 11 т.
24. Испания – 6 т.
25. Германия – 3 т.
26. Великобритания – 0 т.

 

 


image0 (9K)