Виктор Николаев: Това, което видяхме, не беше подкрепа, а лавина

Тази сутрин в ефир водещият на „Здравей, България” по Нова телевизия, Виктор Николаев развълнуван заяви: Това, което видяхме, не беше подкрепа, а лавина. Изпод руините на българската журналистика – срутвана и блъскана от доста време, тръгна лавина. Повод за думите му бяха неуместните коментари в петък, които отправиха депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов към него.

„Искам да благодаря на всички, които подкрепиха журналистиката – не просто мен или предаването. От реакциите след предаването в петък разбрах едно. Вие дадохте знак на журналистите, на политиците, на собствениците на медии и бизнеси, че искате в България да се задават свободно въпроси. Добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече – зададени. Без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за „Пулицър”, каза журналистът.

[ad id=“226585″]

„Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал. Ние задаваме въпроси, а всеки сам преценява как да отговори, как да реагира и какво да каже. Що се отнася до това кой говори от студията – управляващи, опозиция. Всички ние носим отговорност кого избираме, кой е в политиката и когато е там, ние сме длъжни да питаме. Ще се опитаме да продължим да го правим. Колкото до столчетата – виждали сме много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета ги давате вие и може да ги премествате – зависи от вас“.

По повод неговите и на вицепремиера думи, журналисти излизат на протест срещу „ултиматумите и натиска“ на 11 октомври от 9.00 ч. пред сградата на Министерския съвет. Протестът е организиран от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Междувременно през уикенда Валери Симеонов излезе точно с ултиматум към големите национални медии да му се извинят до 24 часа, защото не е заплашвал никого. И понеже не получи извинение от БНТ, bTV, Нова телевизия и БНР, той се закани да ги съди.

„Позвънене на Виктор Николаев да го питате какво се случи… Дали не си говорихме още 2-3 минути – приятелски – имаше и други хора там. След това, когато на обед пламна тази кампания, аз му позвъних. Смяхме се просто. След което кампанията се завъртя като снежна лавина. Аз се принудих да изразя моята позиция. След като ме упрекват в престъпление, а аз не съм извършил такова, това е клевета“, коментира той пред телевизия BIT.

Това изявление, с поставен срок за извинение беше изпратено от пресслужбата на кабинета. То предизвика още по-остра реакция в медиите и социалните мрежи и накара Томислав Дончев да се разграничи от него, пише dir.bg

„Не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медии“, каза той и предложи, тъй като не може да се извини от името на Симеонов, той и Антон Тодоров да бъдат отново поканени в телевизията, за да се уточнят кой какво е искал да каже.


image0 (9K)