Виктор Орбан: Дните на този Европейски парламент са преброени

В понеделник Унгария ще реши какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на ЕП

[ad id=“225664″]

Дните на този Европейски парламент са преброени, каза унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио.

Министър-председателят в Будапеща припомни, че гражданите на 27-те страни ще гласуват за орган на законодателната власт през май. „Ето защо след изборите през пролетта ситуацията може да се окаже различна“, каза той.

Орбан също заяви, че страната му ще реши в понеделник какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на ЕП срещу страната, обвинена в пренебрегване на демократичните стандарти. Депутатите в Страсбург гласуваха в сряда за налагане на санкции срещу Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на блока за демокрацията, човешките права и корупцията. Той коментира, че очаква решението да доведе до сериозен правен дебат, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Унгарският премиер е един от най-твърдите опоненти на имиграцията към ЕС. Той отправи критики и към германския канцлер Ангела Меркел, която вчера призова страните от ЕС да гарантират, че граничната агенция Фронтекс има достатъчно правомощия, за да помогне за спиране на нелегалната имиграция в съответствие с плановете на Европейската комисия.

[ad id=“263680″]

„Значи планът е, че щом Унгария не може да бъде принудена да допусне имигранти на своя територия, трябва да й се отнеме правото да защитава границите си“, заяви Орбан.

„Те искат да изпратят тук наемници от Брюксел и да отнемат това право от унгарските синове, които защитават границите, посочи Орбан и заяви, че неговите съграждани не бива да хранят илюзии за Брюксел, който по думите му ще позволи имигранти да влязат в Унгария.


image0 (9K)