Виктор Орбан отвърна на удара, обвини ЕС в „злоупотреба с власт“

„Стоя тук пред вас и защитавам своята държава, защото за унгарците свободата, демокрацията, независимостта и Европа са въпрос на чест. А това, което правите, е плесница по лицето на Съюза“, заяви премиерът

[ad id=“225664″]

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви на европейските депутати, че мерките на Брюксел срещу Будапеща „нарушават Договора на ЕС“. Той е подложен на натиск да промени действията си, които „са подкопали основните ценности на ЕС“, предаде „Фокус“.

Орбан заяви на Европейския парламент, че евентуалните дисциплинарни мерки срещу неговата страна са „морално решение, което спада към злоупотребата с правомощия“.

По-рано днес Европейският парламент гласува началото на процедура, която може да лиши Унгария от правото на глас при вземането на решенията на съюза.

„Стоя тук пред вас и защитавам своята държава, защото за унгарците свободата, демокрацията, независимостта и Европа са въпрос на чест. А това, което правите, е плесница по лицето на Съюза“, заяви Орбан.

„Ние сме защитавали Унгария и сме защитавали Европа. Имаме различна гледна точка за природата на християнството в Европа и ролята на нациите и културата в нашата страна“, допълни той.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу страната му е „дребно отмъщение“ на промигрантските политици срещу нея, предава Reuters.

[ad id=“263680″]

Сиярто заяви, че Унгария ще търси начин по съдебен път да оспори решението на Европейския парламент.

„Днешното решение на Европейския парламент не е нищо друго освен дребно отмъщение на промигрантските политици срещу Унгария. Решението е направено по вредящ начин и против правилата в европейските договори“, убеден е външният министър.


image0 (9K)