Вим Вендерс: Продадох саксофона си, за да си купя камера

Режисьор, фотограф, писател, художник, сценарист и филмов продуцент, световният майстор на киното се завръща в София след почти 10 години

[ad id=“225664″]

Вим Вендерс е германски творец с огромна филмография – той е режисьор, фотограф, писател, художник, сценарист и филмов продуцент.

Учил медицина и философия в Германия, изкуство в Париж и кино в Мюнхен, започва да пише кинокритика още преди да е навършил 30 години.

В началото на 70-те създава първите си филми. През 1982 г. печели „Златен лъв” във Венеция за „Състоянието на нещата”. Две години по-късно е отличен със „Златна палма” за „Париж, щата Тексас”.

[ad id=“236993″]

Шедьоврите му „Криле на желанието”, „Лисабонска история”, „Буена Виста Сошъл Клъб”, „Пина” са го превърнали в любимец на българската и световна публика.

Той е и сред основателите на Европейската филмова академия, на която в момента е президент.

„За мен художник беше професията на мечтите ми, защото можеш да направиш света по-красив, отколкото е”, споделя той в специално интервю пред бТВ.

Вендерс нарича себе си „неуспял художник”, защото се е отказал от рисуването – но е намерил е нещо по-добро.

[ad id=“236999″]

„Художникът е много самотен човек, но ако правите филми, общувате с музиканти, актьори, архитекти, писатели, в контакт с всички изкуства се”, добавя той.

Вендерс разказва, че е решил да стане режисьор със собствен почерк едва при четвъртия си филм. Предишните три филма дължали прекалено много на друго режисьори. Получило му е.

Когато бил на 20 години, продал саксофона си, за да може да си позволи да си купи камера, която е била много скъпа.

„Беше много трудно решение, защото това беше краят на музикалната ми кариера, но беше началото на нещо ново – не съжалявам за това решение”, казва той.

[ad id=“237001″]

Вим Вендерс пристигна на 22-рия „София филм фест” с най-новия си филм „Потапяне” с Алисия Викандер и Джеймс Макавой. Световният майстор на киното се завръща в София след почти 10 години.


image0 (9K)