Винъс и Серена Уилямс – от детството до големия спорт

Ричард Уилямс започва да тренира дъщерите си от много ранна възраст, превръщайки ги в истински доминанти в женския тенис вече повече от две десетилетия.

Винъс Уилямс е само на 17 години, когато играе в първия си мач срещу жената, която скоро става нейната най-голяма съперница на корта, а именно сестра ѝ Серина, която тогава е само на 16.

Двете се срещат на Australian Open през 1998 г. Винъс печели този мач в няколко сета, след което печели и реванша, последвал по-късно същата година на Откритото първенство на Италия.

От този момент нататък сестрите превзеха света на тениса, като революционизираха играта и прибраха безпрецедентен брой титли и трофеи. Комбинирано, те са спечелили 122 финала на сингъл, включително 30 титли от Големия шлем, и са спечелили над 175 милиона долара.

И макар да се считат за съперници на корта, те всъщност са много близки – заедно са спечелили 22 титли на двойки като съотборнички, 14 от които са в състезания от Големия шлем.

Но защо сестрите Уилямс доминират в света на женския тенис?

Дали е заради свръхестествен талант или е заради отдадеността на техния баща Ричард, който им налага едно дисциплинирано детство, без което обаче те вероятно никога нямаше да са звезди в спорта.

Интересното е, че Ричард никога не се е интересувал от тенис преди децата му да се родят. Всичко започнало един ден докато той си седял вкъщи и загледал предаване за престижното Открито първенство на Франция „Ролан Гарос“. Той не се впечатлява толкова от акта на удряне на топка напред-назад по корта, колкото от невероятната атлетичност и решителност на състезателите.

Освен това той е впечатлен от паричната награда – 40 000 долара за победителя в турнира, което най-вече предизвиква интереса му. От този момент нататък Ричард решава, че ще отгледа шампионки-тенисистки, без значение какво трябва да вложи в постигането на тази цел.

Той има доведени деца от предишен брак на съпругата си, които също опитва да въведе в тениса, но бързо става ясно, че ще има по-голям шанс да превърне в спортистки от класа собствените си дъщери – Винъс и Серина.

Местните си спомнят, че Винъс и Серина държали тенис ракети още в бебешките си колички, докато родителите им играли в началото на 80-те години, научавайки играта, така че да могат да я предадат на дъщерите си.

Източник: Tialoto.bg

 


image0 (9K)