Високопоставен представител на ЕП с важна информация за българите във Великобритания

Великобритания няма автоматично да депортира българите и другите граждани на сраните ЕС, които не са подали молби за право на пребиваване в страната след нейното излизане от Европейския съюз.

Това заяви днес главният координатор на Европейския парламент по въпроса за Брекзит – Ги Верхофстат. Вчера той се срещна с британски министри. Верхофстат каза, че е получил уверения от тях, че ще има гратисен период за тези, които не са кандидатствали за „статут на уседналост“ във Великобритания до крайния срок през юни 2021 година.

„Какво ще се случи с тези хора след гратисния период? Е, няма да има автоматично депортиране. След гратисния период те ще имат възможност да кандидатстват. Ще трябва да посочат основания, поради които не им е било възможно да направят това в рамките на нормалните процедури и срокове“, посочи Верхофстат пред радио Би Би Си.

Ги Верхофстат също така посочи, че гражданите на страните от ЕС, на които е предоставен статут на уседналост, желаят да им бъде предоставен реален документ, за да могат да докажат, че имат право да останат във Великобритания. Той отбеляза, че управляващите в Лондон са му казали, че се разглежда възможността за подобни документи.

Говорителят на британския премиер Борис Джонсън потвърди пред Би Би Си, че няма да има автоматично депортиране след Брекзит.

Към края на миналата година за „статут на уседналост“ са кандидатствали над 2,7 милиона граждани на страни от ЕС, живеещи във Великобритания. На около 2,5 милиона от тях е било отговорено че могат да продължават да живеят и  работят в Обединеното кралство след Брекзит. На този етап само 6 заявления на „сериозни и закоравели престъпници“ са били отхвърлени, отбеляза Би Би Си.

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31-ви януари. Тя обаче ще остане обвързана към всички правила на Евросъюза до края на 2020 година. Това ще стане в рамките на т.нар. „преходна фаза“, целяща контролирано, а не хаотично излизане от съюза.

bnr.bg


image0 (9K)