„Вишнева градина“, последната пиеса на Чехов

Премиерата на постановката „Вишнева градина“ ще бъде на 4 ноември от 19 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“.

„Вишневата градина“ Антон Чехов пише през 1903 година. Това е последната пиеса на руския драматург. Публикувана е за първи път от „Знание“ и излиза като отделно издание по-късно същата година в Санкт Петербург.

Чехов: Медицината е законната ми съпруга, а литературата – моя любовница

Авторът определя жанра на творбата си като комедия, но в последната сцена има трагични бележки. През януари 1904 г. на сцената на Московския художествен театър е премиерата на пиесата. Тази драматична творба и днес е включена в репертоара на много театри, а старозагорският посреща новия си сезон с постановка на чеховата творба, режисирана от Бина Харалампиева.

С „Вишнева градина“ на Чехов започва сезонът на Старозагорския театър

Пиша тази пиеса не без удоволствие, макар че ужасно нарушавам условията на сцената. Комедия, три женски роли, шест мъжки, четири действия, пейзаж (изглед към езеро); много разговори за литература, малко действие и пет пуда любов“, коментира Антон Чехов и добавя: „Струва ми се, че в моята пиеса, колкото и да е скучна, има нещо ново. В нея няма нито един изстрел, между другото“. В думите му се прокрадва най-важното в неговото творчество – Чехов нарушава принципите на театъра, подхожда новаторски към героите, сюжета, кулминацията.

Спомняме си чеховата „Вишнева градина“

Всяка пиеса на Чехов стои при цензорите от Театрално-литературния комитет с месеци. Той не иска да се съобразява с промените им, отказва да приеме назадничавите им виждания, обвиняван е в презрение към сценичните правила, в „ибсенизъм“ за „Чайка“, било „недопустимо да се стреля по университетски професор, дипломирано лице“ във „Вуйчо Ваньо“. Но днес по пиесите на Чехов учат всички световни драматурзи, писатели, театрални режисьори, актьори.

 


image0 (9K)