Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 000 не учат и не работят

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от ГЕРБ-СДС.

Една от поправките предвижда да се създаде регистър на безработните, за да може служителите от Агенцията по заетостта да знаят къде са и какви са причините над 900 хил. българи нито да учат, нито да работят.

Според доклад на Агенция по заетостта 900 000 българи нито работят, нито учат. 170 000 от тях са млади хора или 17 на сто от младежите у нас и по този показател България е на едно от водещите места, се посочва в мотивите от ГЕРБ.

Регистърът, който Агенцията по заетостта ще създаде на неактивните лица, няма да е публичен.

Данните от него могат да се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП.

След определяне на икономически неактивните българи, Агенция по заетостта съвместно с местните органи – общинската администрация и кметствата, ще осъществява контакт с тях с цел информиране, консултиране, насочване за самостоятелно търсене на работа или регистрация в териториалното поделение на агенцията по тяхно желание.

Осъществяването на контакт с неработещите е затруднено, затова и те не могат да бъдат информирани как да ползват различни услуги на бюрата по труда, както и за свободните работни места в техния район.

Според Деница Сачева, вносител на поправките, една част от тези хора притежават умения, придобити неформално – като хоби или при работа без договор в различни сектори в земеделието и животновъдството. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развитието на икономиката на България. Има и такива, които не работят, за да се грижат за близки.

Валидирането на знания ще се случва в базите на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“. Така хората ще могат да получат сертификат за уменията си. Обучението ще е до 18 месеца.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)