Вкусотии с дюли

След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод от повечето хора не може да се яде в суров вид, но това в никакъв случай не го прави безполезен. Дюлята всъщност е същинска природна аптека в един плод, но освен това има и широко приложение в кухнята. От десерти, сладка и напитки до екзотични комбинации с телешко, дюлята е ароматното сърце на много есенни вкусотии както и чудесно другарче на други сезонни плодове. Ако са ви останали дюли ето и няколко съвета при приготвянето им.

Сладко и желе

Сладкото от дюли се смята за деликатес в някои страни. То може да съдържа парченца настърган или нарязан плод или да е прозрачно желе. При сладката и желетата полето за импровизация е голямо като чудесни варианти тук са сладка комбиниращи дюли с ябълки, круши и дори мандарини или портокал. При желето едно приятно съчетание на с много лек и цветен привкус е това на желе от дюля с розова вода. За сладко или желе ще са ви необходими 1-2 килограма плод. Палачинки,пържени филийки или кроасани със сладко или желе от дюли са един наистина приятен старт на деня.

Чай

Попитайте някоя баба за чай от дюли и ще получите доста възторжени реакции и интересни съвети. Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот

Компотът от дюли е силен и ароматен особено подправен с листенце индрише и/или малко карамфил. Сиропът от компота също може да се ползва като чай ако се пие топъл или дори да се добави към друг вид чай за аромат. При приготвянето на компота парченцата дюля ( само месото на плода без сърцевината и семките) се бланшират във захарен сироп с лимон (портокал). Киселината предпазва дюлите от потъмняване и се ползва както при сладката така и при компотите.

Печени дюли

Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна поръсена със захар. Освен това ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, които присъстват в коледните лакомства и сладкиши като мед,ядки, канела, кардамон,карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал. Така че полети с мед и поръсени с канела и захар запечените на фурна половинки дюля се превъръщат в неустоим, но и доста бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.

Пюре

За търсачите на нестандартни вкусове и комбинации пюрето от дюли може да даде широко поле за изява. Неподсладено пюрето може да се комбинира дори с телешко месо. В подсладения му вариант обаче – меко сварени дюли намачкани с масло,пудра захар, ванилия и корите на два лимона, пюрето може да се ползва за различни десерти, кремове и дори да се намаже върху филия хляб.

Дюлята определено има с какво да изненада както експериментаторите в кухнята така и любителите на традиционния вкус. Фантазирайте и експериментирайте на воля с този полезен и богат на вкус,цвят и аромат дар на есента.

 


image0 (9K)