Владимир Ангелов: Човек живее, работи и твори, за да разбере кой е  всъщност

Триптих от авторски спектакли на трима родни хореографи, работещи по целия свят обединява представлението „Балет без граници“ на Старозагорската опера. Премиерите са на 24 юли и 25 юли от 21 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. Спектаклите са на Владимир Ангелов, който работи в САЩ, на Калоян Бояджиев от Норвегия и Християн Бакалов във Франция, разказа Силвия Томова от Държавна опера – Стара Загора.

Новата балетна продукция озаглавена „какаФония“ е едноактна сюжетна комедия в стила на съвременен танц-театър. Историята се разказва за една млада жена  – кака Фония, която попада в какафония от неочаквани обстоятелства и епизоди на път за една ежедневна задача. Преминавайки през редица премеждия, тя успява да постигне скромната си цел, като междувременно научава много неща за хората с които се сблъсква, както и за самата себе си. Тя също намира нови приятели които и помагат и променят нейния мироглед за живота.

Тази нова творба ще бъде създадена специално за балетната трупа на Стара Загора, и това ще бъде международна и премиера. Хореограф, режисьор и автор на оригиналното либрето и драматургия е Владимир Ангелов.

Танцовата лексика, движенческия стил и хореографията на Ангелов за новата постановка е компилация от различни танцови жанра през вековете. В творбата ще бъдат включени класически, нео-класически, съвременен и  джаз балет, спортни танци, български народни танци, арабски национални танци, американски хип-хоп, модерен танц,  танцтеатър и физически театър. Музиката включва барокови и класически популярни музкални теми, които  са осъвременени, джазирани и електронизирани от съвременни композитори.

Относно новата постановка Ангелов споделя, че „новата хумористична творба е какафония от танцови стилове, полифония от контрастни идеи и симфония от оптимизъм и надежда.“ Ангелов споделя, че някой от неговите вдъхновения идват от гръцкия античен философ Аристотел, който споменава, че един добър спектакъл трябва да плени зрителите емоционално и да „накара публиката да се смее, да плаче и пак да се смее“ в рамките на един час.

„В сферата на хореографията, комедията наистина представлява огромна трудност и е добре познат творчески парадокс“– продължава Ангелов –  По-лесно се създават трагедии и драматични танци,  отколкото комедии и произведения с чувство за хумор, които са уникални и рядкост в репертоара на балетните трупи по света.“

Владимир Ангелов завършва балетния профил на Държавното хореографското училище през 1986 в класа на Крум Янков. Назначен е от Маргарита Арнаудова като млад танцьор в Балет „Арабеск”, където започва да експериментира като хореограф. Получава първото си хореографско отличие от националния балетен конкурс в Добрич, за съвременна соло хореография на изпълнителката Антоанета Алексиева. Творчески активен, но и интелектуално любопитен, Ангелов се записва да следва задочно специалност Философия в Софийски университет „Св.Климент Охридски” – събитие което има огромно влияние в творческата му кариера.

През 1990 година заминава за САЩ, където през 1996г. се дипломира с Master of Arts от Университета във Вашингтон със специалността Съвременна хореография.

Представя творби на редица международни фестивали между които:  “Нови Хореографи на Палци”, Ню Йорк; Виена ТанцФест, Австрия; Парижкия Международен Танцов Фестивал, Франция; Танцов Фестивал Киото, Япония; Латиноамерикански Балетен Фестивал, Пуерто Рико и много други.

Създава множество съвременни едноактни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с междyнародни трупи като Алберта Балет, Канада; Балет Манила, Филипините; Националния Балет на Мексико;Токио Сити Балет, Япония и Марийнски Балет в Санкт Петербург, Русия.

От 2003 до 2009 е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската Национална Опера в Кенеди Център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи непосредствено със световно известния тенор който дирижира някои от постановките. Създава мащабни балетни платна за над 12 опери и оперети между които “Сицилиянски вечерни”, “Самсон и Далила”, “Веселата вдовица” и много други.

Преподава майсторски класове и представя семинари за балетни трупи, унивеситети и фестивали в Австрия, България, Бразилия, Франция, Финландия, Германия, Мексико, Русия и Япония. От 2009 до 2014 работи като преподавател в университета във Вашингтон и продължава активно да пътува и поставя в международен план. Носител е на редица награди между които Специалното Хореографско Отличие на американското министерство на културата (The National Endowment of the Arts). От 2015 и понастоящем е главен директор на първата в света интернационална информационна мрежа и международна организация за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

Мисля, че човек живее, работи и твори, за да разбере всъщност кой е. Роден съм на 3 май през 1966 г. и от най ранното си детство изкуството ме е привличало. Майка ми казва, че съм бил много артистичен и забавен. И до днес правя толкова различни неща, но в основата на всичко като че ли е балетът и любовта ми към това изкуство. В крайна сметка то се оказа и моята съдба. Завърших хореографското училище в София, работих в модерния български балет “Арабеск”, после учих режисура в Ричмонт, щата Вирджиния, взех мастерска степен в Американския университет във Вашингтон. Посветих се на балета и сцената. Като погледна назад към изминатия от мен път, имам усещането, че съм се движел в една главозамайваща поредица от проекти, репетиции, лекции. Животът ми е бил и е изпълнен до минута, до следващия спектакъл, до следващото удовлетворение от идеята, от експеримента… Защото модерната балетна хореография съдържа в себе си и свобода, и въображение, но и много риск“, разказва Владимир Ангелов.

Как прави модерна хореография в САЩ и то от българин? „И лесно, и трудно е по принцип да се прави модерна хореография. – разкрива артистът – Америка е родината и люлката на модерния балет. Тук съществуват високи стандарти и дългогодишни традиции, сътворени от Айсидора Дънкан, Марта Греъм, Алвин Аейли. Публиката също те задължава, защото е добре подготвена и твърде чувствителна към възприемане на балетното изкуство. Според мен балетът е най-хуманното послание към света и хората и то в интернационален мащаб. Един от най-големите френски хореографи Филипо Талиони е всъщност италианец. Най-големият руски хореограф Мариус Петипа е французин, а най-големият американски хореограф Джорж Балачин е руснак. Тогава защо един българин да не може да възторгва почитателите на балетното изкуство в света.“

Обича да експериментира, да открива нови идеи, да извайва нови движения. „Има нещо много нарцистично в начина, по който танцьорите се отнасят към собствените си тела, неприсъщо за другите артистични професии“, анализира 55-годишният  творец.

 

 


image0 (9K)