Владимир Каролев: Технически факултети бол, ама студентите не могат да сглобят и тостер, къде ти автомобил!

Правителството дава още не-знам-колко-си-стотин милиона за образование. Чудо – празник!

[ad id=“225664″]

Само че хората, които би трябвало да оценят дали резултатът от това ще е положителен, не изглеждат особено ентусиазирани.

Де факто из целия икономически спектър, частният сектор строи частни училища – в ИТ индустрията се започна с СофтУни, вече и Империа имат училище, автомобилният клъстър също е вдигнал ръце, ще прави обучителен център (технически факултети бол, ама студентите не могат да сглобят и тостер, къде ти автомобил), в рудодобива отдавна са се отчаяли – всички големи рудодобивни компании си отглеждат кадри в специални собствени магистърски програми, а Дънди са си създали дори и частна гимназия в Челопеч, в енергетиката положението е същото – ЧЕЗ наливат пари в професионално образование като луди, Софийска вода изпращат кадри на другия край на света да се обучават, защото тук няма програма, която да комбинира биология и инженерни науки (каквото е нужното за работа в модерните пречиствателни станции), финансовият сектор спонсорира финансово образование в училищата, като засега застрахователите са най-активни и изливат вероятно милиони годишно (примерно, Метлайф), и т.н.

[ad id=“255238″]

Изобщо, където и да погледнете в икономиката, работодателите са вдигнали ръце от образователната система и си правят своя паралелна – много по-ефективна и за много по-малко пари.

Но държавата не ще да види и чуе техния добър пример, който доказано работи и е уверена, че като налее още няколко-стотин-милиона, всичко ще цъфне. Ама, друг път.

Владимир Каролев


image0 (9K)