Властите в Гърция удължиха ограниченията за влизане в страната

Гърция удължи срока на ограничителните мерки за влизане в страната до 06.00 часа на 22 февруари 2021 година. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Мерките се прилагат спрямо всички пътуващи, без изключение.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа. На границата, гръцките власти по своя преценка може да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест, бърз или PCR.

До излизане на резултатите от този тест, всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес. Когато пътувате към Гърция, трябва да имате генериран QR код. Той се получава, когато попълните формуляра: Passenger Locator Form (PLF). Може да го откриете на следния адрес в интернет:  https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания към тези, които посещават Гърция.

Гръцките власти ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай, след изтичането на задължителната седемдневна карантина на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.

Компаниите предоставящи пътнически услуги – самолетни, морски, сухопътни, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код. Транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника, ако няма код и не бъде допуснат на гръцка територия.

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест, само ако пътникът не напуска транзитната зона на летището. При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест.

Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози.

Пътуване по служебни причини до Гърция е разрешено единствено по изключително неотложни причини.

От Външно министерство препоръчват на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти своето пътуване, когато то е по бизнес повод и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати в Гърция.

 


image0 (9K)