Властите в Донецк, Луганск и Херсон насрочват спешни референдуми за присъединяване към Русия

Проруските сепаратисти в източните Донецка и Луганска области на Украйна обявиха, че ще проведат т.нар. референдуми за присъединяване към Русия. Това ще се случи между 23 и 27 септември.

Новината беше съобщена от парламентите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Тези решения бяха подкрепени от Москва, която се опитва да проведе подобни референдуми още в окупираните райони на Харков, Херсон и Запорожие. В трите области решенията за организиране на референдуми се взимат по спешност заради настъплението на украинските сили, които опитват да ги освободят от руснаците.

Русия вече призна самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики няколко дни преди да започне непровокираната си инвазия в Украйна.

Бившият президент на Русия и настоящ член на Съвета за сигурност на страната Дмитрий Медведев написа в Телеграм, че референдумите в окупираните територии са „важни“, за да може с тях да бъде „възстановена историческата правда“.

„След като [референдумите се проведат] и новите територии станат част от Русия, геополитическата трансформация в света ще придобие необратим характер“, каза той и добави, че опитите за посягане срещу руски територии са „престъпление“ и Москва ще използва „всички средства“ за отбрана на териториите, които ще преминат от Украйна в Русия.

Преди седмици се появиха информации, че провеждането на референдуми може да се забави. Депутати от управляващата партия „Единна Русия“ предложиха те да се съчетаят с 4 ноември, когато в Русия е Денят на националното единство.

Успешната контраофанзива на Украйна на североизток и юг от последните седмици притисна руските сили, които бяха отблснати на редица точки по фронта.

Киев и Запада не признават нито провеждането на референдумите на Русия в окупираните територии, нито независимостта на самопровъзгласените републики, нито анексията на полуостров Крим от 2014 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)