Властите в Русия не позволиха на лекарката на Навални да го прегледа в затвора и я арестуваха

Руските власти арестуваха лекарката на Алексей Навални, след като тя се опита да стигне до опозиционера и да го прегледа. Той е с влошено здраве в болничното отделение на трудовия лагер, в който изтърпява стара присъда. Затворническата администрация не допуска външни лекари до него.

Лекарката на опозиционния политик Анастасия Василиева се опита да го види на 6 април. По думите ѝ затворническата администрация на Изправителна колония 2, където се намира Навални, е отказала да я пусне вътре и дори не е изпратила представител, с когото тя да говори.

По-късно полицията арестува Василиева и още поне девет човека от събралите се пред затвора симпатизанти на Навални и журналисти. Сред задържаните беше и кореспондент на американската телевизия Си Ен Ен, който по-късно беше освободен.

Руската лекарска асоциация, на която Василиева е председателка, съобщи, че ще продължи да провежда протести пред лагера ИК-2 във Владимирска област докато затворническата администрация разреши той да бъде прегледан от лекар, на когото има доверие.

Близките на Алексей Навални съобщиха за влошеното му здраве за пръв път през март. Тогава той се оплакваше от силна болка в гърба и изтръпване в краката. Навални обяви гладна стачка преди седмица заради отказа на затворническата администрация да му осигури адекватна медицинска помощ.

На 5 април той съобщи в публикация в Инстаграм, че има тежка кашлица и висока температура. По думите му трима други затворници са болни от туберкулоза в трудовия лагер ИК-2.

По-късно в социалните мрежи беше публикувано писмо, изпратено от Навални от затвора до журналистката Евгения Албац. „При мен нещата са добре и за нищо не съжалявам“, пише той. „И Вие не съжалявайте и не тъгувайте. Всичко ще бъде наред. А дори и да не бъде, ще се утешим с това, че сме били честни хора.“

Опозиционерът беше арестуван през януари на летището в Москва на прибиране от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с бойно отровно вещество от групата на новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. След това Навални беше осъден по обвинение, че е нарушил условията на своя стара условна присъда по време на лечението си. Затова беше пратен в трудова колония.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)