Властите в САЩ с мащабна операция по депортиране на нелегални мигранти

Американските имиграционни власти планират да предприемат в неделя мащабна операция по депортиране на наскоро пристигнали семейства, които се намират в САЩ нелегално, съобщи „Вашингтон пост“, като се позовава на трима неназовани американски представители, предаде Ройтерс.

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че изпраща още 1000 резервисти от Националната гвардия на границата с Мексико и нарече американския Конгрес „група негодници“ заради критиките, че в граничния център за мигранти в Тексас не се полагат достатъчни грижи за децата, съобщи Асошиейтед прес. Заместник-губернаторът Дан Патрик съобщи, че с новите подкрепления броят на резервистите от Националната гвардия по границата ще достигне до над 2000.

Демократите в Конгреса представиха в петък инициатива за отпускане на 4,5 милиарда долара за отговор на засилващата се хуманитарна криза на южната граница на САЩ. Очаква се мярката да бъде дебатирана следващата седмица. Ако бъде одобрена, сумата ще бъде използвана за грижа за бежанци и мигранти, подкрепа от Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешната сигурност и за финансиране на местни власти и неправителствени организации, които предоставят подслон на мигранти.

От началото на годината Мексико е приело от САЩ не по-малко от 14 хиляди мигранти по време на разглеждането на техните молби за убежище от американските власти. Това заяви мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от ТАСС.

На 30 май президентът на САЩ заплаши Мексико с въвеждане на мита от 5 процента от 10 юни, които ще нарастват до октомври, ако Мексико не прекъсне потока от нелегални мигранти към САЩ. След договореност между двете страни Тръмп каза, че въвеждането на митата се отлага за неопределено време.

По данни на мексиканското министерство на външните работи тази година има значително увеличение на мигрантите към САЩ от Централна Америка, Карибския басейн и други региони. Според оценки на министерството става дума за 300 хиляди души само през първото тримесечие.


image0 (9K)